Hlavní navigace

Aplikace, které nejvíce zatěžují Android

10. 8. 2017

Sdílet

Ať už jste si oblíbili jakékoliv mobilní aplikace, všechny mají jedno společné – zatěžují výkon telefonu. Avast připravil nový přehled Avast Android App Performance & Trend Report, který uživatelům ukazuje, které aplikace za první čtvrtletí roku 2017 nejvíce omezovaly výkon smartphonů.

Firma vyhodnotila 20 „nejhladovějších“ aplikací, a to podle jejich vlivu na stav baterie, místo v úložišti a čerpání dat v zařízení. Přehled vznikl na základě informací od více než 3 milionů uživatelů Androidu a porovnává ty nejnáročnější aplikace.

Tentokrát na žebříčku nově přibyly i tři nové aplikace od Googlu, kterými jsou Play Music, Talkback a Google Docs. Co se týče zátěže na mobilní paměť, přední příčky tradičně obsadil Facebook, Instagram a Amazon.

„Podle statistik stoupl prodej chytrých telefonů za poslední čtvrtletí o 9,1 % a trhu stále dominují zařízení s Androidem. U cenově dostupných smartphonů jsou některé prvky, jako například úložiště, často zanedbávané, takže vliv jednotlivých aplikací na výkon těchto zařízení je zásadní,“ vysvětluje Gagan Singh, prezident mobilní divize Avastu.

 

Některé aplikace se v žebříčku objevily poprvé:

  • Google Talkback: Je novinkou v žebříčku aplikací, jež se automaticky spouští při startu zařízení. Talkback je aktivován i pomocí řady dalších aplikací, což znamená, že může zůstat aktivní i přes restartování telefonu.
  • Google Play Music: Zatěžuje baterii telefonu především kvůli blokování reklam.  
  • SHAREit: Tato aplikace společnosti Lenovo, která umožňuje sdílení souborů mezi zařízeními, je závislá na Wi-Fi síti. Na seznamu nejnáročnějších aplikací, které zapíná uživatel, se umístila jako čtvrtá.
  • Google Docs: Jednoduchý nástroj na úpravu textů je na druhém místě v přehledu aplikací spouštěných uživatelem. Aplikace nejvíce zpomaluje zařízení, pokud je připojena na Google Drive přes 3G data nebo Wi-Fi.
  • Samsung Media Hub: Ve srovnávacích testech je většinou hodnocena její verze na starších zařízeních Samsung, na nichž je předinstalována. Uživatelé by měli zastaralou verzi odstranit a nahradit ji tou nejnovější.  
  • Piano Tiles 2: Testy prováděné na modelech Samsung Galaxy S6 vedly ke zjištění, že nepřetržitým užíváním této aplikace se baterie telefonu absolutně vybije za pouhé 3,5 hodiny.

 

Za zmínku stojí výsledky aplikací od firmy Google. Všech osm Google aplikací totiž figuruje jak v žebříčku 10 nejnáročnějších aplikací, které zapíná sám uživatel, tak v žebříčku těch, které se spouští automaticky při startu. Také Samsung má se svými sedmi aplikacemi výsostné postavení na obou seznamech.

Výsledky mohou být dány tím, že Google i Samsung aplikace jsou na zařízeních s Androidem mnohdy předem instalovány. Problematickou trojici mezi messengery, kterou najdeme v TOP desítce, tvoří zastaralý ChatOn, Google Hangouts a LINE: Free Calls & Messaging.  

Mezi aplikace, které v prvním čtvrtletí zaznamenaly zlepšení, patří obrázkový messenger Snapchat, sociální síť Facebook nebo hudební přehrávač Spotify. Oproti minulému čtvrtletí, kdy všechny tři aplikace představovaly pro zařízení tu největší zátěž, se nyní objevují na nižších příčkách žebříčků. Stejně tak stojí za zmínku aplikace Musica.ly, která se nyní neobjevila na žádném ze seznamů.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?