Hlavní navigace

Aplikace pro Windows lze nově snadno obohatit o podporu mobility, cloudů i IoT

8. 4. 2015

Sdílet

RAD Studio XE8 přináší možnost snadno přidávat propojení s dalšími přístroji či zařízeními a podporu mobilních platforem pro tvorbu distribuovaných a propojených aplikací pro Windows, Android, iOS, OS X, zařízení a „udělátka“ s IoT s využitím middlewaru, cloudů a podnikových služeb.

Především se podle výrobce pyšní novou podporou 64bitového iOS a univerzálních aplikací. Dovolí také snadno zabudovat do aplikací vlastnosti IoT, jako je povědomí o blízkosti majáčků (iBeacons), vylepšit výkon aplikací a produktivitu vývojářů a lépe porozumět tomu, jak uživatelé s aplikací pracují.

Nový správce balíčků GetIt zase umožní snadno vyhledat knihovny zdrojového kódu a komponenty přímo z vývojového prostředí.

 

Nové vlastnosti verze XE8 podle tvůrců:

  • Podpora 64bitového iOS a univerzálních aplikací: verze XE8 nástrojů RAD Studio má nové kompilátory a linkery Object Pascalu a C++ pro tvorbu aplikací pro 64bitovou verzi operačního systému iOS a umožňuje tak nasazení nových aplikací do Apple App Store. RAD Studio XE8 pracuje s univerzálními aplikacemi Apple; nabízí jak 32bitové, tak 64bitové binární soubory v jediném balíčku stejně tak jako širokou řadu nativních komponent platformy iOS. Tím poskytuje možnost zabudovat do aplikací ovládací prvky přesně odpovídající tomu, na co jsou uživatelé mobilních zařízení Apple zvyklí.
  • Náhled na podobu aplikace na více zařízeních: vývojáři nyní mohou pomocí RAD Studia XE8 rychleji vytvářet propojené aplikace. Umožní jim to hodnotný nástroj "Multi-Device Preview" (náhled na více zařízení). Jde o vizuální prostředek zobrazující najednou uživatelská rozhraní aplikací na všech zvolených přístrojích s různými rozměry a formáty. Z náhledu je pak dobře vidět, které formáty potřebují další úpravy. Vlastnosti nástroje pro náhled poskytují živé náhledy na libovolný počet cílových formátů a orientací včetně stolních počítačů, tabletů, telefonů a chytrých hodinek.
  • Povědomí o blízkosti majáčků (Beacons): nová podpora majáčků na úrovni komponent dovolí vývojářům v RAD Studiu XE8 snadno přidávat informace o místě a vzdálenosti majáčků do stávajících aplikací pro Windows či do mobilních aplikací.
  • AppAnalytics - aplikační analytický nástroj: nástroj AppAnalytics zaznamenává anonymní statistiky o tom, jak uživatelé pracují s aplikacemi vytvořenými v RAD Studiu XE8 a mapuje tak jejich chování. AppAnalytics je hostovaná služba, placená za skutečné využívání. Nabízí podporu VCL i FireMonkey zabudovatelnou do stávajících aplikací pro Windows, stejně tak jako do prostředí Android, iOS či OS X.
  • Správce balíčků GetIt: nástroj "GetIt Package Manager" nabízí vyhledání, stažení a aktualizace knihoven zdrojového kódu, komponent a dalších vlastností ze serverů Embarcadero; instalují se jediným kliknutím. V nabídce jsou knihovny VCL, knihovny pro více zařízení a řada komponent. Obsahuje například i všechny projekty Turbo Pack.
  • Vylepšené podnikové mobilní služby (EMS): EMS (Enterprise Mobility Services, tedy podnikové mobilní služby) je ucelené řešení dodávané na klíč. Umožňuje zapojit mobilní přístroje do podnikových informačních systémů formou distribuovaných a propojených aplikací. Nově jsou EMS vybaveny podporou notifikačních serverů pro iOS a Android, které dopravují oznámení a upozornění na příslušná mobilní zařízení. EMS jsou založeny na otevřených normách a technologiích a nabízí snadno zabudovatelný serverový software ve střední vrstvě, který se stará o ověřování uživatelů, správu aplikačních programových rozhraní REST včetně analytických nástrojů, zabudovaný bezpečný databázový systém a přístup k datům hlavních podnikových databází jako Oracle, SQL Server, Informix, DB2, PostgreSQL, MySQL a mnoho dalšího.
  • Další rozšíření obsahují například integraci zásuvného modulu Castalia pro zvýšení produktivity vývojářů, který obsahuje refaktoring pro Object Pascal, statistiky projektů, analýzy kódu nebo klávesové zkratky editoru zdrojového kódu pro zrychlení jeho zápisu. Nový migrační nástroj pro konfiguraci vývojového prostředí pomáhá přenášet konfigurační nastavení starších verzí nástrojů do verze novější nebo mezi různými instalacemi stejné verze.
Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?