Hlavní navigace

Apple uvedl inovovanou generaci počítačů iMac

4. 5. 2011

Sdílet

iMac je tak podle Applu nyní údajně až o 70 procent rychlejší a nová grafika prý poskytuje až třikrát vyšší výkon než předchozí generace.

Nový iMac je osazen čtyřjádrovými procesory Intel Core i5 a zákazníci si mohou volitelně objednat i procesory Core i7 s taktem až 3,4 GHz. Tyto procesory nové generace jsou vybaveny integrovaným paměťovým řadičem, který zaručuje neskutečnou odezvu, a výkonným novým mediálním modulem pro kódování a dekódování videa. S novým grafickým procesorem AMD Radeon HD řady 6000 má nový iMac údajně podle Applu nejvýkonnější grafiku, jaká se kdy objevila ve stolním počítači typu „vše v jednom“ (tj. počítač a monitor v jednom).

21,5palcový iMac má jeden port Thunderbolt, zatímco 27palcový model je vybaven dvěma porty pro větší rozšiřitelnost. Tento výsledek vývojové spolupráce společností Intel a Apple umožňuje rozšiřitelnost, jaká u těchto modelů počítačů nebyla v minulosti možná. Technologie Thunderbolt nabízí dva obousměrné kanály, z nichž každý má přenosovou rychlost 10 Gb/s. Přímo zpřístupňuje rozhraní PCI Express externím periferiím, například diskovým polím RAID, a prostřednictvím adaptérů může podporovat spotřební zařízení s technologiemi FireWire a USB i sítě gigabitového Ethernetu. Thunderbolt rovněž podporuje DisplayPort pro displeje s vysokým rozlišením a funguje s existujícími adaptéry pro displeje HDMI, DVI a VGA. Technologie Thunderbolt je volně dostupná pro implementaci do systémů, kabelů a zařízení, takže se počítá s jejím širokým prosazením jako nový standard vysoce výkonného rozhraní.

iMac je dále vybaven vestavěnou kamerou FaceTime HD a softwarem Apple FaceTime. Nová kamera umožňuje videohovory ve vysokém rozlišení mezi všemi počítači Mac, které podporují FaceTime HD, a hovory ve standardním rozlišení s přístroji iPad 2, iPhone 4, iPod touch současné generace a ostatními počítači Mac s procesory Intel. iMac si nadále drží charakteristický design z hliníku a skla, jemuž dominuje LED displej s vysokým rozlišením a technologií IPS, je vybaven slotem pro SD karty a dodává se s inovativní myší Apple Magic Mouse nebo Magic Trackpad.

Každý Mac se dodává s operačním systémem na světě Mac OS X Snow Leopard a se sadou aplikací Apple iLife pro tvorbu a sdílení fotek, filmů a hudby.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?