Hlavní navigace

Apple uvedl iOS 4.3 s rychlejším webovým prohlížečem

11. 3. 2011

Sdílet

Společnost Apple uvedla iOS 4.3, novou verzi svého mobilního operačního systému. Mezi nové funkce v systému iOS 4.3, který je dodáván jako výchozí na tabletu iPad 2, patří vyšší výkon Safari při procházení webu díky javascriptovému jádru Nitro; iTunes Home Sharing; vylepšená technologie AirPlay; možnost používat postranní přepínač iPadu k uzamčení rotace obrazovky nebo ztlumení zvuku; a funkce Personal Hotspot pro sdílení celulárního datového připojení přístroje iPhone 4 přes Wi-Fi. Nyní se podívejme na zmíněné novinky detailněji.

Mobilní procházení webu v prohlížeči Safari je se systémem iOS 4.3 o něco rychlejší. Javascriptové jádro Nitro, které Apple nejprve vyvinul pro tradiční počítače, je nyní zabudováno do technologie WebKit, jež je základem Safari, a podle zástupců Applu údajně více než zdvojnásobuje výkon spouštění JavaScriptu pomocí kompilace za běhu. S javascriptovým jádrem Nitro poskytuje má Safari zlepšit zkušenost při procházení webu, neboť dle Applu rychlejším zpracováním podporuje interaktivnost každodenně navštěvovaných stránek. Podle testů již předchozí verze browseru Safari patřily mezi nejrychlejší mezi standardně dodávanými prohlížeči velkých výrobců – více najdete v článku Test: Nejrychlejší mobilní prohlížeč má prý Apple.

Nová funkce iTunes Home Sharing umožňuje uživatelům systému iOS 4.3 přehrávat hudbu, filmy a televizní pořady z knihovny iTunes v počítači Mac nebo PC přes místní síť Wi-Fi na přístrojích iPad, iPhone a iPod touch. Klepnutím lze přehrávat všechna média z knihovny iTunes.

iOS 4.3 obsahuje také vylepšenou bezdrátovou technologii AirPlay, která umožňuje uživatelům plynule přehrávat hudbu, fotky a videa na přístroji Apple TV. Se systémem iOS 4.3 si lze v televizi přehrávat další obsah včetně videa z aplikací třetích stran a webových stránek, videoklipů z aplikace Photos a náhledů z aplikace iTunes. AirPlay také umožňuje oživit fotky na televizní obrazovce pomocí efektních prezentačních přechodů a natočit video na přístroji iPad 2, iPhone nebo iPod touch a rovnou je přímo přehrát z aplikace Photos do přístroje Apple TV.

Nová funkce Personal Hotspot v systému iOS 4.3 (konkurenční Google ji uvedl již v Androidu verze 2.2) umožňuje mít Wi-Fi stále s sebou, neboť můžete sdílet celulární datové připojení přístroje iPhone 4 až s pěti zařízeními, a to v kombinaci až tří zařízení připojených přes Wi-Fi, tří přes Bluetooth a jednoho přes USB. V okamžiku, kdy je funkce Personal Hotspot aktivní, se na stavovém řádku zobrazuje, kolik zařízení je aktuálně připojeno. Každé připojení je chráněno heslem a při nečinnosti se Personal Hotspot vypíná, aby ušetřil baterii.

iOS 4.3 je k dispozici uživatelům přístrojů iPad, iPhone a iPod touch jako bezplatná aktualizace softwaru a opravuje také řadu zranitelností existujících ve starších systémech. iOS 4.3 je kompatibilní s přístroji iPad, iPad 2, iPhone 3GS, iPhone 4 (GSM model) a s přehrávači iPod touch třetí a čtvrté generace. Pro CDMA verzi iPhonu 4 aktualizace není určena.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?