Hlavní navigace

Avast s ČVUT otevírají laboratoř zaměřenou na umělou inteligenci a kyberbezpečnost

9. 11. 2019

Sdílet

Laboratoř Avastu pro umělou inteligenci a kyberbezpečnost (Avast AI and Cybersecurity Laboratory, zkráceně - AAICL), kde bude většina výzkumu probíhat, se nachází v areálu FEL ČVUT na Karlově náměstí.

Avast dá k dispozici svá rozsáhlá data o hrozbách z více než 400 milionů zařízení a ČVUT poskytne znalosti komplexních hrozeb. Společný výzkum má za úkol zjistit, jak předcházet a bránit pokusům kyberzločinců, kteří se snaží využít nové technologie a umělou inteligenci k sofistikovaným útokům.

Cílem laboratoře je mimo jiné zveřejnit a publikovat v této oblasti průlomové výzkumné výsledky a vylepšit detekční engine malwaru Avastu, včetně jeho algoritmů založených na umělé inteligenci.

„Aby umělá inteligence v kontextu kyberbezpečnosti fungovala správně, potřebujete nejen velké množství dat, ale také profesionály v kyberbezpečnosti a vědce, kteří dokáží vypracovat detailní analýzu malwaru, která následně může sloužit jako vstupní data pro umělou inteligenci,“ říká CEO Avastu Ondřej Vlček. „Ve špatných rukou může umělá inteligence vytvořit složitější malware a šířit tak například masové spearphishingové útoky. Spojení s ČVUT pomůže tyto útoky přelstít, nyní i v budoucnu.“

Laboratoř AAICL na FEL ČVUT v Praze plánuje Avast podpořit v následujících pěti letech jedním milionem dolarů (v přepočtu necelých 23 milionů korun). Investici univerzita využije na uskutečnění výzkumu umělé inteligence a strojového učení, na získávání nových talentů a upevnění své pozice vůdčí akademické instituce v oboru umělé inteligence a kyberbezpečnosti. 

AAICL je pokračováním dřívější úspěšné spolupráce Avastu a ČVUT na několika projektech, mezi které patří například výzkum Aposemat, který funguje od února 2018 a zaměřuje se na IoT zařízení; nebo na nedávný objev botnetu Geost, bankovního viru, který napadal občany Ruské federace.Laboratoř AAICL na plný úvazek zaměstná tři výzkumníky a až 10 doktorandů z FEL ČVUT. 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?