Hlavní navigace

Bezkontaktní platby získávají nové možnosti

6. 12. 2013

Sdílet

Platební karta v mobilu funguje pouze s NFC SIM kartou, která obsahuje bezpečné úložiště dat (tzv. secure element) pro NFC aplikace. Právě sem se následně ukládají data o platební kartě. Aby platební karta fungovala, musí být pro daný model telefonu dostupná platební aplikace (wallet).

Bezkontaktní platba probíhá přiložením telefonu k platebnímu terminálu. V případě platby nad 500 Kč je třeba zadat ještě PIN kód do terminálu (v případě MasterCard) nebo přímo do mobilního telefonu (při použití karty Visa). Přehled o uskutečněných transakcích je přímo v aplikaci telefonu. Službu nyní podporuje dvojice modelů Sony (Xperia Z a Xperia SP) a šestice telefonů Samsung (Galaxy Note II, S III, S III mini, Ace 2, S4 a S4 mini).

Placení pomocí NFC prý využívá už více než 20 000 klientů GE Money Bank, přičemž průměrná výše jedné NFC platby mobilem činí 294 Kč (u klasických kontaktních debetních karet je limit až 757 Kč).

Visa Europe a Citibank Europe zase v tuzemsku představily bezkontaktní platební nálepky. Ty se vydávají ke kreditním kartám Citi a lze je umístit téměř na cokoliv - na klíčenku či mobil. Podle dodavatele stačí doslova nálepkou jen „mávnout“ nad čtečkou v těsné blízkosti a následně se informace o zahájení platby přijme a zpracuje. Celá transakce proběhne během několika sekund.

Objem bezhotovostních plateb vzrostl celosvětově podle odhadů na 333 miliard transakcí za rok 2012. Vyplývá to ze studie World Payments Report (WPR ) 2013, kterou vydaly společnosti Capgemini a Royal Bank of Scotland (RBS).  Oblastmi s největším růstem objemu transakcí – o více než 20 procent – jsou Střední Evropa, Střední východ, Afrika (CEMEA) a rozvíjející se země v Asii.

Vzestup na vyspělých trzích v Severní Americe, Evropě a vyspělých asijských zemích vykazoval jen jednocifernou hodnostu, ačkoli tyto regiony představují více než dvě třetiny celosvětových objemů bezhotovostních transakcí s 76,9% podílem.

 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?