Hlavní navigace

BYOD: Koncept zajímavý už pro polovinu českých firem

24. 5. 2012

Sdílet

Podle průzkumu, který Cisco provedlo v České republice a v jehož rámci bylo oslovno téměř 500 IT profesionálů, každý druhý respondent (50 %) má soukromé zařízení, které používá k připojení do podnikové sítě pro přístup k datům a aplikacím.

Nejvíce lidí (82 %) přistupuje vzdáleně do firemní sítě z přenosného zařízení kvůli použití emailu, dále pak kalendáře (48 %) a podnikových aplikací (45 %). Přístup k firemní síti ze soukromého zařízení umožňují firmy 58 % dotázaných zaměstnanců.

Výzkum zároveň potvrdil důležitou roli, kterou v Česku při nasazování konceptu BYOD hraje zajištění dostatečné bezpečnosti. Téměř třetina lidí (31 %) podle výsledků průzkumu nemá k dispozici zabezpečený přístup k firemní síti.

Pouze necelé dvě třetiny firem (58 %) mají pravidla, která regulují používání soukromých zařízení. Varující je také to, že 12 % dotázaných uvedlo, že o existenci takových pravidel nemá tušení.

„Téměř 60 % respondentů našeho výzkumu pociťuje jako jeden z nejvýznamnějších trendů v IT odděleních tlak na snižování nákladů. Koncept BYOD je přitom odpovědí na požadavek ekonomických úspor a vyšší efektivity. Podle dalšího výzkumu, který jsme uskutečnili v USA, totiž společnosti aplikující tento koncept zaznamenávají ekonomické přínosy mezi 300 a 1300 dolary ročně na každého zaměstnance,“ řekl Jiří Devát, generální ředitel společnosti Cisco.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?