Hlavní navigace

České uživatele stále častěji ohrožují škodící downloadery

3. 2. 2017

Sdílet

Naprostá převaha škodlivého kódu Danger nad všemi ostatními internetovými hrozbami v Česku prozatím pominula.

V lednu sice tento malware nadále představoval nejčetněji detekovanou hrozbu, nicméně jeho podíl klesl o více než 30 procentních bodů na 11,05 procenta. Naopak posilovaly jiné typy škodlivých kódů, jak vyplývá ze statistiky společnosti Eset.

„Pokles podílu downloaderu Danger je opravdu významný. V prosinci představoval téměř každou druhou zaznamenanou hrozbu, v lednu jen každou desátou. Zjistili jsme však významný nárůst výskytu různých typů malware rodiny TrojanDownloader,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel Esetu.

Podle něj jde stejně jako v případě Dangeru o kód snažící do napadeného zařízení nahrát další škodlivé kódy.

Druhou nejčetnější lednovou hrozbou v Česku byl zástupce výše uvedené rodiny, konkrétně pak  VBA/TrojanDownloader.Agent.CHO, který představoval 5,03 procenta zachycených případů.

Na třetí pozici se dostal malware Changer, který Eset detekuje jako JS/ProxyChanger. Tento škodlivý kód umožňuje přesměrovat legitimní požadavek na útočníkem nastrčenou stránku a získat tak například číslo kreditní karty oběti. Changer stál za 4,36 procenty případů zjištěných internetových útoků v Česku.

Top 10 hrozeb v České republice za leden 2017:

1. JS/Danger.ScriptAttachment (11,05 %)

2. VBA/TrojanDownloader.Agent.CHO (5,03 %)

3. JS/ProxyChanger (4,36 %)

4. JS/TrojanDownloader.Nemucod (4,12 %)

5. JS/Kryptik.RE (3,38 %)

6. VBA/TrojanDownloader.Agent.CIY (2,55 %)

7. VBA/TrojanDownloader.Agent.CIQ (2,04 %)

8. Java/Adwind (2,01 %)

9. JS/TrojanDownloader.Iframe (1,73 %)

10. PowerShell/TrojanDownloader.Agent.DV (1,58 %)

Zdroj: Eset, únor 2017

 

Nová centra v Česku i na Slovensku 

Eset rovněž zahájil provoz nových center zaměřených na výzkum a vývoj -- tyto pobočky vznikají v Brně a slovenské Žilině.

„Centrum v Brně jsme vybrali kvůli geografické blízkosti k bratislavské centrále, tamnímu zázemí technologických univerzit a samozřejmě i IT talentům, kteří jsou v tomto regionu k dispozici,“ říká technologický ředitel společnosti Eset Juraj Malcho.

V případě západoslovenské Žiliny půjde o třetí pracoviště společnosti na Slovensku. Vedle centrály v Bratislavě už Eset má vývojové centrum v Košicích, které se zaměřuje především na antispamové technologie. Oproti tomu specialisté z pobočky v Žilině budou spolupracovat na vývoji firemních produktů Esetu.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?