Hlavní navigace

Cesnet má nové optické přepínače

9. 11. 2018

Sdílet

Předvedení produktu doplnil Cesnet praktickou ukázkou využití přenosových vláken jako senzoru. SDN aplikace detekovala mechanické vibrace, které doprovázejí výkopové práce v blízkosti kabelu. Díky včasné reakci SDN vrstvy byl provoz přesměrován na záložní trasu ještě předtím, než „bagr“ svoji práci dokonal a vlákno mechanicky narušil.

Flex Roadm (Flexible Reconfigurable Optical Add/Drop Multiplexor) slouží jako ústřední prvek moderních optických sítí, ve kterých zajišťují přepínání barev světla mezi jednotlivými uzly sítě. Fungují na optické vrstvě pod datovými pakety a jako takové neomezují nasazení vysokých přenosových rychlostí.

„Naše Roadm zpřístupňují plnou kontrolu nad optickou vrstvou tzv. media channel,“ říká Jan Kundrát, vedoucí vývoje LO SDN (optických softwarově definovaných sítí) ve sdružení Cesnet, „díky SDN přístupu, snadno použitelným YANG modelům a protokolu NETCONF můžeme konečně k optické vrstvě přistupovat jako k běžné SDN síti. Zařízení umožňují samoobslužné nasazování lambda služeb a tzv. intent-based networking. Počítali jsme i s dohledem Alien Wavelengths neboli optických přenosů patřících zákazníkům sítě.“

Uvedené  Roadm používají pokročilou architekturu route-and-select, podporují flexgrid a vlastnosti colorless či directionless. Každý modul zabírá 1U v racku a je vybaven redundantními, za chodu vyměnitelnými napájecími zdroji a ventilátory. Linková zařízení obsahují optické zesilovače, které umožňují překlenutí 25dB tras bez nutnosti nasazení dalších EDFA zesilovačů.

Nové přepínače typu Roadm rozšiřují rodinu zařízení CzechLight, jež je k dispozici od roku 2005. Zahrnuje optické zesilovače, variabilní multiplexory, přepínače, koncové uzly i speciální vybavení vyvinuté sdružením Cesnet. Díky novým Roadm má teď Cesnet k dispozici kompletní portfolio zařízení pro moderní optický přenosový systém. Sdružení tato zařízení nabízí k výrobě licenčním partnerům.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?