Hlavní navigace

Cesnet rozšířuje zabezpečení infrastruktury

10. 5. 2021

Sdílet

Cesnet ve spolupráci se společností Prozeta rozšířil zabezpečení zahraniční konektivity o funkci globální mitigace útoků na základě vstupů z monitorovacích nástrojů a datové analytiky internetového provozu sdružení.

Novou bezpečnostní funkcí bude redukován nelegitimní IP provoz ještě před „vstupem“ do infrastruktury, čímž dojde k zamezení potenciálního přetížení zahraničních linek. Tento způsob mitigace masivních distribuovaných útoků je založen na omezování na úrovni globálního internetového routingu.

Řešení poskytuje detekci a oddělení škodlivého provozu a jeho odstranění. Chrání sítě a aplikace zákazníků před mnoha typy útoků na různých aplikačních vrstvách. Je dimenzováno na všechny v současné době prováděné útoky, a to až do kapacit přesahujících 1 Tbps.

Na národní úrovni Cesnet implementuje podobný typ ochrany – vlastní systém DDoS Protector. Svým uživatelům poskytuje sdružení i další nástroje, jejichž prostřednictvím mohou řídit a omezovat nelegitimní provoz již v páteřní infrastruktuře Cesnet bez omezení svých přípojek.

„Kybernetická ochrana našich uživatelů je pro nás prioritou. Snažíme se systematicky pracovat na posilování bezpečnosti naší infrastruktury a aktivně pomáhat uživatelům v obraně svých sítí,“ doplňuje Jan Gruntorád, ředitel Cesnet.

Cesnet také zapojil do iniciativy Hospital SOC s cílem zvýšit kybernetickou ochranu nemocnic a zdravotnických zařízení v České republice, které byly v poslední době vystaveny zvýšenému počtu kybernetických útoků.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?