Hlavní navigace

Chytré zavlažování za 50 tisíc

4. 12. 2018

Sdílet

Vítězný projekt inteligentního zavlažování pro platformu chytrého zemědělství přihlásil tým z Plzně. Projekt Plantcontrol obsahuje vlastní hardwarovou i softwarovou část a jeho úkolem je regulace zavlažovacích systémů. Funguje na technologii LoRaWAN. Zabraňuje zbytečné spotřebě vody při zavlažování nebo havárii.

Skrze samoobslužnou online aplikaci je možné naplánovat zavlažování, či ručně zapínat a vypínat celý systém. Je možné jej využít v městských parcích, botanických zahradách, sadech a na zemědělských plochách, tedy všude kde je šetření vody při zavlažování tématem.

„V roce 2019 očekáváme velký růst celého odvětví. V tomto roce jsme ve spolupráci s partnery a dalšími subjekty začaly nabízet komplexní řešení – od čidla, přes infrastrukturu až po konečnou aplikaci. Jakýkoliv nápad a nové řešení je tedy pro nás dalším impulzem pro rozvoj našich aktivit v oblasti IoT. Projekt Plantcontrol má komerční potenciál a my se budeme snažit ho i ve spolupráci s dalšími partnery podpořit,“ uvádí k vyhlášení soutěže Miloš Mastník, obchodní ředitel CRA.

Třetí ročník programátorské soutěže Czech IoT Summer Jam opět hledal nejlepší nápad pro využití LoRaWAN sítě. Soutěžící na základě reálných dat ze senzorů umístěných v různých prostředích vytvářeli vizualizace dat a aplikace, které dávají ve světě internetu věcí smysl.

Šlo například o čidla, která měří množství prachových částic v ovzduší a intenzitu hluku umístěné v Praze 7. Dále o čidla na dálkové odečty energií, umístěná „Living labu“ UCEEB při ČVUT nebo čidla měřící vlhkost a kvalitu půdy v rámci Botanické zahrady v Praze. Další senzory měřily teplotu, vlhkost, zjišťovaly kvalitu ovzduší, obsazenost parkoviště nebo zaplněnost odpadových nádob a kontejnerů.

Celkem bylo umístěno 40 různých čidel, které v průběhu soutěže poslaly přes 500 000 zpráv.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?