Hlavní navigace

Co lze letos čekat v oblasti správy firemních dokumentů?

31. 1. 2012

Sdílet

Odborníci ve společnosti CCA vybrali 5 nejdůležitějších trendů, které v roce 2012 ovlivní oblast správy a řízení podnikového obsahu (Enterprise Content Management) v České republice.
„Každá organizace si tak může ověřit, zda je na nastupující trendy v oblasti ECM připravena, zda jí někde neujíždí vlak či nemá v určité oblasti možnost získat konkurenční výhodu,“ říká Martina Marešová, ředitelka společnosti CCA.

Životní cyklus informací
Information Lifecycle Management (ILM) neboli správa životního cyklu informací se prolíná jak s Enterprise Content Managementem (ECM), tak s Records Managementem (RM). Cílem všech je splnit potřeby organizace či legislativní nařízení z hlediska managementu informací ve vztahu k lidem, procesům a technologiím.
Nové ECM platformy umožňují přistupovat k ILM komplexněji, čehož organizace začnou masivněji využívat. Lze tedy očekávat zvýšený zájem o ILM a díky tomu i o moderní a vyspělá ECM řešení.

Koncept Enterprise 2.0
V loňském roce dospěl koncept Enterprise 2.0, čili koncept moderní organizace s důrazem na efektivní využívání moderních technologií, do bodu, kdy byl schopen integrace s klíčovými procesy, jako jsou produktový vývoj, HR či zákaznické služby. Letošní rok bude koncept Enterprise 2.0 ještě představovat konkurenční výhodu, i když ne tak významnou jako vloni. A v příštím roce již bude ignorování E2.0 pro konkurenceschopnost handicapem. Významnou a nezastupitelnou roli v E2.0 přitom hraje Enterprise Content Management.

Plnění regulatorních nařízení
Regulatorní nařízení pro správu a uchovávání informací jsou již několik let v USA a v západní Evropě velkým IT tématem. Letos lze očekávat jejich další rozšiřování i u nás, ať už prostřednictvím českých regulačních orgánů či u poboček zahraničních firem. Regulatorní požadavky přitom mohou sloužit jako vhodný spouštěcí mechanismus pro zvyšování efektivity a využívání možností, které IT nabízí. Kvalitní a moderní ECM je středobodem těchto aktivit, neboť bez něj je značná část regulatorních nařízení jen obtížně (či vůbec) realizovatelná.

Mobilní přístup
Můžeme očekávat další pronikání ECM do mobilních platforem Android, Apple, RIM a Windows Mobile, popřípadě dostupnost prostřednictvím mobilních webových prohlížečů. Nejprve se mobilní přístup začne prosazovat u malých a středních organizací, které nejsou tolik svázané procesy a obecně jsou při adopci nových trendů pohotovější než velké organizace.

Specializovaná zařízení
Objevují se první zařízení kombinující hardware a ECM, podobně jak se to stalo v oblasti databází (například Oracle Exadata), middlewaru (např. Oracle Exalogic) či Business Intelligence (např. Oracle Exalytics). Nejlepší předpoklady pro to mají výrobci, kteří mají ve svém portfoliu vhodný hardware i software, v oblasti SMB existuje i prostor pro účelové aliance výrobců zaměřených tímto směrem.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?