Hlavní navigace

Co na vás může odhalit způsob psaní na klávesnici?

30. 5. 2011

Sdílet

Vědci společnosti NTT zjistili, že každý člověk píše na klávesnici jedinečným způsobem a vhodnou analýzou lze eliminovat situace, kdy se k informačním systémům přihlásí lidé, kteří například heslo odcizili oprávněným uživatelům.

Základem produktu Key Touch Pass je podrobný rozbor toho, jakým způsobem jsou zadávány číslice a písmena - ať už jde o rychlost psaní, doba, po kterou je klávesa stisknuta či dokonce obvyklé množství chyb, které při psaní autor učiní.

To vše (postačí prý jen několi stovek stlačení) se pak porovnává s referenčními, a tedy ověřenými hodnotami pro daného člověka a v případě, že se oba profily od sebe liší více než bylo předepsáno, lze s velkou pravděpodobností poukázat na to, že na protější straně sedí podvodník.
NTT už v současnosti provedla testy systému v prostředí e-learningových sítí, kdy například u on-line testů není úplně zjevné, zda je zkoušeným skutečně předepsaný žák. Další uplatnění může nalézt u elektronického bankovnictví.

Kritici poukazují na to, že způsob psaní může záviset na aktuální fyzické kondici  - například odpočinutí ráno vs. unavení večer, nicméně tento fakt se prý dá ošetřit například určitým stupněm tolerance.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?