Hlavní navigace

CZ.NIC: Zájem o domény .cz chráněné technologií DNSSEC trhá rekordy

12. 4. 2011

Sdílet

Mezi držiteli výrazně převládají s 86procentním zastoupením muži, oproti předchozímu roku se ale jedná o pokles o jedno procento. Stejně nepatrně pokleslo také zastoupení firem, které měly v roce 2010 zaregistrováno 49 procent domén .cz.

Pokud jde o obsah, na 42 procentech domén .cz se nachází firemní prezentace, 17 procent domén je parkováno, 13 procent obsahu je nefunkčních a 6 procent patří osobním internetovým stránkám. První pětku pak uzavírají e-shopy rovněž s 6 procenty.

„Většina ukazatelů se oproti roku 2009 změnila jen nepatrně, v jedné věci ale statistiky za rok 2010 přinesly velmi pozitivní překvapení. Loňský rok jsme uzavřeli s více než 110 tisíci doménami chráněných technologií DNSSEC, přičemž na konci roku 2009 jich nebylo ani 1 500. Jde tedy o ohromný skok v úrovni zabezpečení českého internetu a věříme, že se růstový trend v implementacích DNSSEC udrží i letos,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Nejčastěji mají držitelé zaregistrovánu jedinou doménu (370 566 držitelů), nejvyšší počet domén .cz na jednoho držitele dosáhl v loňském roce 2 752. Z hlediska regionálního zastoupení pochází nejvíce držitelů ze Středočeského kraje, nejméně držitelů má Karlovarsko.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?