Hlavní navigace

Eset kupuje šifrovací firmu, odhalil ale i nebezpečný malware

24. 9. 2015

Sdílet

Společnost DESlock+ vyvinula šifrovací řešení, založené na technologii pro správu šifrovacích klíčů.

Řešení DESlock+ má širokou škálu šifrovacích funkcí, jež zahrnují zabezpečenou správu celého řešení pomocí browseru, mobilní verzi pro iOS, mobilní operační systém společnosti Apple, nebo přenosného klienta DESlock+ GO, který umožňuje bezpečný přístup k datům na pracovních stanicích i bez nainstalovaného produktu DESlock+.

 „Náš plán je plně integrovat šifrování do našich produktů pro firmy i domácnosti. A samozřejmě budeme šifrovací technologii DESlock+ dál vyvíjet,“ tvrdí Palo Luka, ředitel pro technologie Esetu.

DESlock+ se má postupně začlenit do struktur Esetu, nebude tedy dále už působit samostatně.

Eset také detekoval nové stopy aktivity obávané skupiny Carbanak. Ta se v letech 2013 a 2014 proslavila cílenými útoky na systémy zhruba stovky bank.

S pomocí malware dokázali zločinci bankovní systémy ovládat do takové míry, že mohli zadávat příkazy k převodu peněz nebo libovolně měnit nastavení bankomatů – například, aby každému, kdo zadá určené heslo, vydávaly vysoké částky.

Arzenál použitého malware se sice změnil, ale části kódů nebo použitý digitální certifikát jasně svědčí o souvislosti s původním škodlivým kódem Carbanak, který Eset detekuje jako Win32/Spy.Sekur.

Za pozornost stojí, že nové útoky skupiny Carbanak tentokrát nemíří jenom na banky, ale také na další instituce z finančního sektoru, například firmy, zabývající se obchodováním s měnami. Mezi zjištěnými cíli byl také hotel a kasino v americkém Las Vegas.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?