Hlavní navigace

EU uzákoní jednotné nabíječky pro mobily

23. 12. 2013

Sdílet

Evropa učinila další krok k zavedení jednotného konektoru i specifikací nabíječek pro mobilní telefony, když se na něm v pátek dohodli poslanci Evropského parlamentu a představitelé Rady Evropské unie. Podrobnosti budou muset schválit členské státy EU v hlasování, které by se mělo konat v březnu 2014.

Pokud bude tento návrh schválen, bude to znamenat konec proprietárních řešení Applu a Samsungu, které používají vlastní komunikační i nabíjecí rozhraní. Pokud jim to přikážou zákony v Evropě, dá se očekávat, že společnosti zavedou standardní nabíjení celosvětově. Pokud tedy Evropský parlament návrh v březnu schválí, mají členské státy dva roky na zavedení státních zákonů, které budou nové nabíječky prosazovat.

Evropský parlament tento postup vysvětluje očekávaným snížením elektronického odpadu a zjednodušení obsluhy telefonů, protože zákazníci nebudou muset při změně mobilního přistroje pořizovat sadu nových nabíječek.

„Díky tomuto rozhodnutí budou vánoční dárky bezpečnější. Velmi mě těší, že jsme se dohodli na zavedení jednotné nabíječky – i když Rada a Komise zpočátku váhaly. Budou z toho těžit především zákazníci,“ komentovala dohodu zpravodajka Barbara Weilerová po úspěšném vyjednávání Rady.

Nabíječky mobilních telefonů byly v minulosti mnohem segmentovanější, postupně se ale řada společností uchýlila ke standardnímu microUSB. Zbývá pouze několik firem, mezi nimi i Apple a Samsung, které používají vlastní řešení. Apple navíc loni zavedl nové rozhraní lightning, které tak porušilo vzájemnou kompatibilitu mezi mobilními zařízeními Applu různých generací.

 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?