Hlavní navigace

EURid: Na internetu převažuje angličtina, musejí být posíleny i jiné jazyky

31. 5. 2011

Sdílet

Vyplývá to ze statistik organizace UNESCO, které zveřejnilo sdružení EURid ve své zprávě .eu Insights. Jako hlavní překážky v posilování vícejazyčného Internetu zpráva uvádí absenci podpory doménových jmen s diakritikou (IDN) v e-mailech a webových prohlížečích a také odlišné registrační postupy doménových jmen.

Vysoký nárůst registrací IDN domén vykazují především latinkové domény nejvyšší úrovně, protože psaná forma většiny evropských jazyků je založena na latince. Aktuální zpráva .eu Insights ale přichází s závěrem, že na rozvoji IDN domén je třeba dále pracovat.

„Podpora jazykové pestrosti i v on-line světě je pro nás jako správce evropské domény .eu jednou z hlavních priorit. Proto mimo jiné usilujeme o to, aby kromě současné latinkové podoby koncovky .eu byla k dispozici také její varianta v řecké alfabetě a v cyrilici. Za tímto účelem se účastníme různých pracovních skupin a komisí zabývajících se IDN," říká Marc Van Wesemael, generální manažer sdružení EURid.

Registrovat IDN domény je možné již více než deset let. V případě domény .eu lze tyto domény registrovat od prosince 2009.

„Jsme přesvědčeni, že firmy a obyvatelé EU by měli mít možnost na Internetu snadno používat své vlastní jazyky a abecedy, a proto jsme pro .eu zavedli IDN ve všech úředních jazycích," doplnil Wesemael.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?