Hlavní navigace

Existuje ještě důvod, proč psát rukou?

20. 9. 2017

Sdílet

Psaní rukou se za posledních pár let vytratilo kvůli vlivu nových technologií a využívání klávesnic. Mezi ně lze počítat jak počítačové, tak virtuální, které najdeme ve smartphonech a tabletech. Poznámky, které jsme si zvykli psát do diářů a poznámkových bloků, vystřídaly smartphony poskytující množství aplikací, funkcí a možností.

Navzdory častějšímu využívání klávesnic bychom však neměli zapomenout na psaní rukou. Tříbí se jím jemná motorika a celkový rozvoj osobnosti, což potvrzují i četné výzkumy a studie. Během psaní rukou se nám dokonce v mozku vytvářejí nervová spojení, která napomáhají zjednodušit proces, kterým se učíme.

Vědci však došli k poznatku, že je rozdíl, zda rukou píšeme tiskacím, nebo psacím písmem. V mozku se tak aktivují různá spojení. Zároveň se zjistilo, že studenti, kteří si poznámky na přednáškách zaznamenávali rukou, se učí lépe. Psaní rukou formuje i osobnost člověka a bylo také prokázáno, že má spojitost s tvořením kreativních nápadů.

Některé firmy, jako třeba Samsung, nabízí v současnosti systémy, které ruční psaní dovolují i na digitálních zařízeních – ať už formou speciálního mobilu či tabletu, nebo doplňků typu digitálního pera.  Možná by bylo vhodné se k takto vytvářeným poznámkám vrátit.

 

Výhody psaní rukou:

  • tvorba osobnosti člověka,
  • rozvoj jemné motoriky,
  • rychlejší učení se,
  • relax,
  • podpora tvorby kreativních nápadů.
Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?