Hlavní navigace

Google rozšíří Street View o další snímky ČR

26. 6. 2011

Sdílet

Do České republiky se od pátku 24. června vrátila Street View auta a tříkolky, aby nafotily další místa naší země. Domácí i zahraniční uživatelé se mohou těšit, že v českém Street View přibudou významné kulturní památky a historická města. Virtuální procházky na mapách budou možné za několik měsíců, až po zpracování fotografií, včetně automatického rozostření obličejů a SPZ aut, aby je nebylo možné rozpoznat a ochránilo se tak soukromí uživatelů.

Google Street View auta budou fotit na veřejně dostupných prostranstvích a komunikacích, ale v rámci tzv. „Street View special collects“ se tříkolky podívají i tam, kam se auta běžně nedostanou. Google teď proto oslovuje zástupce samosprávy a správy jednotlivých historických objektů a míst a jedná s nimi o možnosti nasnímání pro službu Street View.

Auta by se měla rozjet například do Hradce Králové, Zlína, Karlových Varů, nebo Jihlavy Z významných kulturních památek by mohly být nafoceny například hrady Bezděz, Karlštejn a Loket nebo zámky Zbiroh a Dobříš. Focení nových míst bude probíhat po celé České republice v průběhu letních měsíců. V plánu je zmapování více než 170 různých lokalit a památek.

V České republice dosud Street View pokrývá Prahu, Brno a Ostravu a několik dalších měst. Dále pak dálnici D1 a významné kulturní památky Českého Krumlova. K těmto místům nyní přibudou všechny krajské metropole a další významná města. Přibude také mnoho důležitých samostatných kulturních památek, jako jsou slavné české hrady a zámky, významné sakrální stavby, muzea a další.

Street View je funkce Map Google, která umožňuje uživatelům prohlížet si snímky ulic různých měst a krajiny na celém světě v 360 stupňovém pohledu. V oblastech, ve kterých je Street View dostupné, lze tuto funkci využít jednoduše: stačí zazoomovat do nejnižší vrstvy Map Google nebo přetáhnout oranžového panáčka „Peg-mana“ v levé straně mapy do modře vyznačených míst.

Po nasnímání se fotografie budou několik dalších měsíců zpracovávat pomocí speciální technologie, která rozostřuje obličeje lidí tak, aby je nebylo možné identifikovat a ochránilo se jejich soukromí. Technologie zároveň automaticky rozmazává i poznávací značky aut. Funkce Street View navíc umožňuje i dodatečné odstranění snímků, které stačí snadno označit a nahlásit. Zcela vymazat se tak na žádost uživatele může nejenom jednotlivec, ale i jeho dítě, auto nebo dokonce celý dům.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?