Hlavní navigace

HomeBrain: Televizní počítač převážně pro seniory

21. 12. 2011

Sdílet

Po připojení k běžnému televizoru na něm mohou uživatelé vedle sledování filmů či hudby například prohlížet webové stránky, telefonovat přes Skype, nakupovat online nebo třeba předávat na dálku své zdravotní hodnoty lékařům či ovládat přes internet svou domácnost. Výhodou zařízení je především jeho snadná ovladatelnost, díky které jsou funkce dostupné i naprostým laikům či seniorům. Tomu je přizpůsoben i originální oboustranný ovladač. HomeBrain bude nabízen k volnému prodeji od roku 2012 buď přímo společností High Tech Park nebo prostřednictvím zveřejněných partnerů projektu, jejich obchodních kanálů a regionálních distributorů.

Systém HomeBrain lze jednoduše připojit pomocí jediného kabelu k  obrazovce. Uživatel vybírá funkce zařízení z přehledné úvodní obrazovky funkcionalit pomocí přiloženého dálkového ovladače. Ten je oboustranný a slučuje v sobě vlastnosti TV ovladače, počítačové klávesnice a myši. Je však také dostatečně velký a přehledný i pro osoby s horším zrakem, čímž je vhodný i pro starší generace.

Mezi funkce zařízení patří například digitální televizní vysílání s možností nahrání libovolného pořadu. HomeBrain obsahuje vlastní TV tuner, není tedy třeba set top box. Další funkcí je přehrávání hudby a filmů v HD kvalitě včetně efektu domácího kina ze tří různých uložišť – interního disku, externího USB datového nosiče nebo nosiče typu CD/DVD. K tzv. multimediálním funkcím dále patří vytváření nových alb a prohlížení fotografií nebo sledování a poslech internetové televize a rádií.

Pomocí HomeBrainu lze také snadno komunikovat přes internet se svým okolím. Uživatelé mohou telefonovat nebo posílat zprávy přes Skype nebo jednoduše psát e-mailové zprávy. Systém také nabízí možnost prohlížení webových stránek, evidovat kontaktní údaje přátel a známých nebo plánovat aktivity v elektronickém kalendáři se zpětnou připomínkou.

HomeBrain vůbec jako první svého druhu přivádí do praxe systémy tzv. domácí telemedicíny, který umožňuje uživateli evidovat dlouhodobý vývoj zdravotních hodnot, jako například váhu, krevní tlak, tep, vývoj diabetes, EKG atd. HomeBrain také nabízí možnost snadného vzdáleného ovládání světel, zásuvek a elektronických prvků domácnosti včetně k ní připojených tzv. asistivních technologií, které umožňují žít samostatně i lidem, kteří jsou jinak odkázáni na každodenní pomoc svého okolí.

Zajímavou funkcí je také možnost online sledování kamer z různých míst na celém světě nebo z vlastních kamer umístěných například v bytech, domech či rekreačních objektech. S výhodami elektronického nakupování uživatele seznamuje funkce nákupy a na ní navazuje systém elektronických plateb ve specielním bankovním modulu finance. Funkce úřady přehledně seznamuje uživatele se státní správou. Během roku 2012 přibudou další funkcionality, jako např. seniorský maják určený pro starší uživatele nebo elektronický nákup vstupenek.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?