Hlavní navigace

IBM vloni uplatnila 6 180 patentů, zdaleka nejvíce ze všech

13. 1. 2012

Sdílet

Společnost IBM získala v roce 2011 ve Spojených státech rekordní počet patentů a již po devatenácté se tak stala společností s nejvíce meziročně uznanými patenty. Během roku 2011 jich výzkumní pracovníci z IBM úspěšně zaregistrovali rekordních 6 180.
O výsledek se podle vítěze zasloužilo přes osm tisíc výzkumných pracovníků IBM ze 37 zemí. Na více než 26 procent nových patentů spolupracovali vynálezci pocházející ze zemí mimo Spojené státy. Společnost IBM investuje do výzkumu a vývoje přibližně 6 miliard dolarů ročně.
Širokou paletu vynálezů tvoří řešení pro odvětví prodeje, bankovnictví, zdravotní péče, dopravy a řady dalších. Mezi patentovanými vynálezy také figurují výpočetní technologie, jež budou oporou nové generaci kognitivnějších a propracovanějších systémů, procesů a infrastruktur pro tzv. chytřejší obchodování, nakupování, lékařství, dopravu a další oblasti.

Mezi nejzajímavější patenty IBM patří například:
•    Systém a metoda pro simulaci mozkové kůry – patentovaný vynález popisující metodu vývoje počítačového systému simulujícího činnost mozku, který bude schopen napodobit kognitivní systémy a funkce mozkové kůry (U.S. Patent #8,005,773).
•    Elektronické podněty motivující ke zdravým stravovacím návykům – patent popisující metodu, systém a program využívající analytické nástroje k vytváření elektronických podnětů pro zdravé stravování (U.S. Patent #8,078,492).
•    Metoda pro udělování uživatelských oprávnění na zabezpečených doménách internetových obchodů – zákazníkům společnosti IBM se softwarovým řešením WebSphere Commerce tento patent pomůže snížit náklady na administrativu a využívání zdrojů díky jednotnému systému zabezpečení a autentizace napříč různými internetovými obchody. Uživatel bude po prvním přihlášení automaticky ověřen a veden jako přihlášený i pro ostatní internetové obchody provozované danou společností (U.S. Patent #8,019,992).
•    Určování budoucí polohy prostřednictvím sociálních sítí – tento patent popisuje způsob, jakým lze předpovědět, kam má jedinec namířeno na základě poloh jeho vrstevníků vedených v rámci určité sociální sítě. Patent umožňuje uživatelům získané informace mezi sebou nasdílet a využít (U.S. Patent #8,031,595).

Uznané patenty v loňském roce
1    IBM            6180
2    Samsung        4895
3    Canon            2822
4    Panasonic        2560
5    Toshiba        2484
6    Microsoft        2312
7    Sony            2286
8    Seiko Epson        1532
9    Hon Hai        1514
10    Hitachi            1467

Zdroj: IFI CLAIMS Patent Services

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?