Hlavní navigace

Hybridní modem v testech

8. 2. 2016

Sdílet

Hybridní modem obsahuje dvě sekce: DSL část podporující připojení přes ADSL a VDSL technologii a mobilní část, která umí pracovat ve 3G i 4G pásmu. Po zapnutí se modem připojí oběma technologiemi do sítě O2, v níž je umístěna speciální brána, která spojí obě části do jedné.

"Pokud se zákazník nachází například v lokalitě s pevným internetem o rychlosti 20 Mb/s a LTE také s 20 Mb/s, obě rychlosti se jednoduše sečtou. Část rychlosti si ovšem vezme zařízení na svůj vlastní provoz, takže výsledná rychlost se bude pohybovat zhruba kolem 36 Mb/s," vysvětluje Tomáš Minka, produktový manažer v O2.

Mobilní část přitom nový modem využije pouze tehdy, pokud by pevný internet na kvalitní připojení nestačil. "Při běžném surfování na internetu tedy bude zařízení připojené pouze přes fixní internet. Pokud ale bude chtít více členů domácnosti třeba sledovat streamované video, zapojí modem do práce i svoji mobilní část. Zákazník přitom nic nepozná," dodává Minka s tím, že jakmile špička skončí, modem se sám přepne do režimu pouze s pevným připojením.

O2 bude nyní několik měsíců hybridní řešení testovat na několika desítkách vybraných zaměstnanců. Následně pilotní projekt vyhodnotí a v případě pozitivních výsledků prý bude uvažovat o zařazení do komerčního prodeje.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?