Hlavní navigace

Komu víc prospěl útok na web České protipirátské unie?

24. 1. 2012

Sdílet

Jen málokdo asi ještě minulý týden věděl, že u nás existuje něco jako ČPU. Pokud by si protipirátská unie chtěla objednat „brandovou“ reklamu ve všech novinách, asi by se nedoplatila. Ale stačí, aby někdo zaútočil na její web, a rázem se ocitne ve většině tuzemských zpravodajských zdrojů. Podle prohlášení na postiženém webu si unie z tohoto incidentu nic moc nedělá. Útok proti jejímu webu tak paradoxně spíš pomáhá její propagaci.

 

Stránky měly být odstaveny v 18.00, byly zahlcené ale již před šestou večerní. Možná je na vině nedočkavost Anonymů, možná za všechno může příliv zvědavců, kteří se chtěli podívat, jak takové blokování vypadá. Jedno je jasné, po včerejším zhruba hodinovém přetížení jejího webu ví dnes o České protipirátské unii podstatně víc lidí než minulý týden.

 

Podobný útok proběhl v Polsku, tam ale zasáhl větší množství webů včetně prezentací několika státních institucí. Je otázkou, jestli hlavním důvodem těchto národních útoků je ukázka síly a možností internetových pirátů, nebo jestli si Anonymové jen tak hrají.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?