Hlavní navigace

Koronavirus přivedl zájemce k datovým schránkám

6. 5. 2020

Sdílet

Dlouhodobě je pro datové schránky nejsilnějším měsícem březen. Letos si v tomto měsíci zřídilo datovou schránku 9 937 lidí, o dva a půl tisíce víc než vloni. Doslova boom elektronické komunikace ovšem nastal až v dubnu, kdy si lidé založili jen na pobočkách Czech Point 19 362 schránek - o 250 % více než v dubnu loňského roku! Celkem bylo podle údajů společnosti Software602 v dubnu zřízeno přes 20 tisíc datových schránek. 

Komunikace s úřady se v budoucnu změní v digitální. I tak se dají interpretovat aktuální čísla počtu zřízených datových schránek.

„Vloni přibylo rekordních 60 tisíc registrací, ovšem letos jsme už na 47 tisících, což je víc než v roce 2018 nebo 2017. Podle dlouhodobých statistik lze říct, že polovina nových uživatelů jsou OSVČ a polovina fyzické osoby,“ říká Martin Vondrouš ze společnosti Software602, která digitalizaci agend úspěšně prosazuje. 

Vondrouš očekává, že lidé budou o datové schránky žádat i nadále: „Nejsilnějším důvodem je posílání daňového přiznání, které se nyní posunulo na 1.7. Stejně tak si však uživatelé uvědomují, že pro výpis z rejstříku trestů, katastrů či registru řidičů si na poštu chodit nemusejí – vše mají obratem díky datovým schránkám. A především mají jistotu, že můžou plnohodnotně komunikovat s úřady, i když tam nelze jít osobně.“

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?