Hlavní navigace

Levnou 3D tiskárnu s profi-funkcemi nabízí český DO-IT

2. 5. 2013

Sdílet

Tiskárna zvládne snadno vytisknout například modely staveb, interiérů, nábytku či chybějící součástky, hračky, šperky, šaty a podobně.

„Průmyslové využití i odborné analýzy dnes dokazují, že nejde o pouhý módní výstřelek. Během několika málo let se bez vlastní 3D tiskárny neobejde žádná architektonická kancelář, prodejce rodinných domků, bytové studio nebo třeba technická škola,“ konstatuje David Miklas, ze společnosti DO-IT, která novou 3D tiskárnu DeeOrange vyvinula.

Novinka je prý ryze český výrobek, výhodou je proto také snadná dostupnost poradenství, servisu i náhradních dílů. DeeOrange nabízí podle výrobce ve své kategorii řadu unikátních vlastností – je celozakrytá, což zajišťuje stabilní teplotu nezbytnou pro kvalitní tisk větších modelů a má i přesnější pohyb trysky.

3D model lze vytvořit v jakémkoli 3D programu – jedinou podmínkou je podpora exportu do formátu STL. Od poloviny května bude DO-IT v češtině nabízet také vlastní modely na firemním portálu.

Stroj umí tisknout buď z materiálu PLA, nebo ABS. PLA je plast, který se vyrábí z kukuřičného škrobu, je ekologický a rozložitelný ve vodě, ABS je zase materiál, ze kterého se vyrábí například Lego – jde tedy o takřka nezničitelný, pevný a odolný plast. Oba materiály se prodávají na kilogramy a jsou navinuté na cívkách.

 „Propočítali jsme, že vstupní investice se firmě vrátí průměrně už po třiceti zakázkách. Samotný provoz je velmi levný – kilogram materiálu vyjde na přibližně 700 korun bez DPH. Jinými slovy, 3D tiskárna by musela nepřetržitě pracovat asi týden, než by celou kilovou špulku plastu spotřebovala. Materiál je momentálně dostupný v pěti různých barvách a časem přibudou další,“ dodává David Miklas.

„Cílem pro letošní rok je vstoupit na trh v České republice, Slovensku, Polsku, Německu a Itálii a prodat alespoň pět set kusů 3D tiskáren DeeOrange. V roce 2014 pak chceme expandovat do celé Evropské unie dosáhnout dvouciferného růst zisku,“ uzavírá David Miklas.

 

Technické parametry 3D tiskárny DeeOrange podle výrobce:

Tisková plocha:

100x100x100mm

Přesnost X/Y:

+-0,1mm

Přesnost Z:

0,25/0,125/0,08mm

Tryska (možnost volby):

0,5/0,4mm

Hmotnost:

25 kg

Maximální rychlost:

40-50mm/s

Maximální teplota trysky:

260°C

Rozměry:

400x380x354mm

Vyhřívaná tisková podložka

ano

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?