Hlavní navigace

LTE jako síť i pro hlasové přenosy? Možné to bude už v letošním roce!

8. 2. 2012

Sdílet

Doposud se technologie LTE využívala převážně pro mobilní datové přenosy, operátoři však začínají upravovat své sítě i pro volání a posílání SMS zpráv v síti LTE (založené na standardu pro volání GSMA IR.92) a připravují se na zavedení nových multimediálních služeb pro chytré telefony v sítích LTE, které budou fungovat i v jiných sítích používaných po celém světě.

Jedním z konkrétních požadavků, který musí operátoři zajistit, je, aby se uživatelům nepřerušil probíhající hovor ve chvíli, kdy se ocitnou mimo dosah sítě LTE.

Ericsson a Qualcomm společně úspěšně uskutečnily předání hovoru ve standardu 3GPP – SRVCC (Single Radio Voice Call Continuity) a předvedly uživatelům, že hlasové služby budou bez potíží fungovat i ve chvíli, kdy se uživatel ocitne mimo dosah sítě LTE – hovor bude v průběhu volání automaticky předán do sítě WCDMA nebo GSM.

Úspěšné předání hovoru ze sítě LTE do sítě WCDMA se uskutečnilo 23. prosince loňského roku za pomoci síťové infrastruktury Ericssonu pro koncové uživatele a čipové sady pro chytré telefony podporující více režimů LTE/3G od firmy Qualcomm.

Standard SRVCC umožňuje operátorům zavést hlasové přenosy v síti LTE, u kterých se hovor bez potíží předá stávajícím základnovým stanicím GSM a WCDMA, a uživatelům chytrých telefonů pro síť LTE tak nabídnout spolehlivé hlasové služby dostupné po celém světě.

Mechanismus předání hovoru je podporován koncovými produkty a řešeními od Ericssonu; při volání v síti LTE pomocí chytrých telefonů určených pro tuto síť bude možné využívat technologie LTE/WCDMA/GSM RAN, Evolved Packet Core, MSC a IMS.

Očekává se, že první operátoři začnou zavádět standard SRVCC v průběhu roku 2012 a celosvětový komerční provoz této služby bude ve větší míře dostupný v roce 2013.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?