Hlavní navigace

Microsoft spouští hudební platformu Xbox Music

15. 10. 2012

Sdílet

Xbox Music mohou od úterý 16. října využívat uživatelé konzolí Xbox, společnost nicméně neoznámila, zda k tomu dojde okamžitě na všech trzích, kde nabízí Xbox, nebo například až se zavedením služby Xbox Music Pass, která bude spuštěna v den uvedení Windows 8, tedy 26. října. Tato služba mimo jiné rozšíří podporu Xbox Music i na uživatele systémů Windows 8 a Windows RT.

Xbox Music

Podle informací Microsoftu se od roku 2005 prodalo 67 milionů konzolí Xbox. Microsoft na jaře loňského roku začal původně čistě herní platformu otvírat i pro další služby, otevření vlastního obchodu s multimediálním obsahem je tedy jen logickým pokračováním nastoupeného směru. „Jako společnost, která se zaměřuje i na zábavu, chápeme, že hudba tvoří významnou část náplně volného času našich uživatelů,“ prohlásil Jerry Johnson, generální manažer Microsoft Xbox.

Služba Xbox Music nahradí značku Zune, která neuspěla v konkurenčním boji s iTunes a kterou Microsoft přestal dále rozvíjet. Nová služba bude k dispozici jak bezplatně (s vkládanou reklamou), tak v placené verzi (za necelých 10 dolarů/200 korun měsíčně nebo bezmála 100 dolarů/2000 korun ročně). Podle informací Microsoftu by mělo být v tržišti k dispozici celosvětově zhruba 30 milionů skladeb (iTunes jich nabízí o 4 miliony méně). V první vlně ji budou moci využívat uživatelé Xboxů a Windows 8/RT/Phone ve 22 vybraných zemích (ČR mezi nimi pravděpodobně nebude), v příštím roce by měla být k dispozici i aplikace pro nejrozšířenější mobilní systémy iOS a Android. Průběžně by také měly přibývat další země, ve kterých bude možno tuto službu využívat.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?