Hlavní navigace

Miliony infikovaných smartphonů: Check Point Research objevil novou variantu mobilního malwaru

13. 7. 2019

Sdílet

Hrozba je maskovaná jako aplikace související se společností Google, malware zneužívá známé zranitelnosti systému Android a automaticky nahrazuje nainstalované aplikace škodlivými verzemi, aniž by o tom uživatelé věděli nebo to vyžadovalo nějakou jejich aktivitu.

Malware označený podle kultovního filmu Matrix jako „Agent Smith“ využívá přístup k infikovaným zařízením a zobrazuje podvodné reklamy za účelem finančních zisků. Ale malware může být snadno použit pro mnohem nebezpečnější a škodlivější účely, jako jsou krádeže bankovních přihlašovacích údajů nebo odposlechy. Tato aktivita připomíná předchozí malwarové kampaně jako Gooligan, HummingBad a CopyCat.

„Malware útočí na instalované aplikace nepozorovaně, takže pro běžné uživatele může být složité bojovat s podobnými hrozbami,“ říká Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point. „Kombinace pokročilé prevence hrozeb, informací o hrozbách a celkového preventivního přístupu k zabezpečení digitálních aktiv je nejlepší ochranou proti invazivním útokům mobilního malwaru, jako je ‚Agent Smith‘. Navíc uživatelé by měli stahovat aplikace pouze z důvěryhodných obchodů, aby zmírnili rizika infekce, protože obchodům třetích stran s aplikacemi často chybí bezpečnostní opatření potřebná k blokování aplikací s adwarem.“

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?