Hlavní navigace

Mobilní trojský kůň cíleně sleduje politiky či novináře

27. 6. 2014

Sdílet

Dosud neobjevený mobilní trojský kůň fungující jak v Androidu, tak v iOS, objevili vědci v Kaspersky Lab. Jsou součástí takzvaného „legálního“ spyware nástroje Galileo vyvinutého italskou společností HackingTeam, který ve světě využívají některé státní bezpečnostní orgány včetně policie.

Na seznamu obětí dle zprávy Kaspersky Lab a partnerské laboratoře Citizen Lab figurují aktivisté, obhájci lidských práv, novináři a politici.

Provozovatelé RCS (Remote Control System, RCS) Galileo vytvořili škodlivý implantát speciálně pro každý konkrétní cíl, který pak doručili do mobilního zařízení oběti. Jedním ze známých způsobů infekce je „spearphishing“ skrze sociální sítě – často doplněný exploity, včetně zero-days, a lokálními infekcemi přes kabely USB při synchronizaci mobilních zařízení.

Jedním z hlavních odhalení je způsob, jak přesně mobilní trojský kůň Galileo infikuje iPhone. K tomu je zapotřebí „jailbreak“ (tedy softwarová úprava iPhonu tak, aby se do něj mohly instalovat aplikace třetích stran). Nicméně zranitelné jsou i iPhony bez jailbreaku.

Útočník na nich může spustit „jaibreakový“ nástroj „Evasi0n“ pomocí předem infikovaného počítače a poté jej nakazit. Aby se tomu uživatelé vyhnuli, doporučují experti Kaspersky Lab neprovádět jailbreak na iPhonu a zároveň pravidelně aktualizovat iOS.

Mobilní moduly RCS jsou navržené přesně tak, aby fungovaly diskrétně, například s ohledem na životnost baterie zařízení. Využívají k tomu pečlivě a na míru vytvořené špionážní technologie a speciální spouštěče. Například nahrávání audia se spustí jen tehdy, když se oběť připojí k určité Wi-Fi síti, když vymění SIM kartu nebo své zařízení nabíjí.

Obecně jsou mobilní trojské koně RCS schopny provádět řadu různých sledovacích úkolů, včetně odeslání informací o poloze cíle, fotografování, kopírování událostí v kalendáři, registrace nových SIM karet vložených do zařízení a odposlech hovorů a odezírání zpráv, včetně těch z aplikací jako jsou Viber, WhatsApp či Skype.

 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?