Hlavní navigace

Na internet věcí a mobilní síť jen jedna SIM karta

13. 2. 2019

Sdílet

Zákazníci Vodafonu tak budou moci využít NB-IoT technologii současně se stávajícími mobilními technologiemi, přičemž koncové zařízení (modem) podobně jako mobilní telefon samo rozhodne o výběru komunikační technologie.

Sdružení 2G a NB-IoT bude v podstatě malou ukázkou toho, jak budou v budoucnu fungovat sítě páté generace. Zařízení bude moci využívat právě tu technologii, která je pro danou situaci nejvhodnější.

„V České republice aktuálně řešíme začlenění technologie úzkopásmového internetu věcí NB-IoT mezi současné mobilní technologie. Po dokončení tohoto kroku bude pro zapojení IoT zařízení do NB-IoT i mobilní sítě stačit pouze jeden modem a jedna SIM karta,“ říká Jonathan Rutherford, viceprezident pro Vodafone Business.

A doplňuje: „NB-IoT technologie je energeticky nenáročná, schopná přenášet menší objemy dat na velké vzdálenosti i pod zemí či pod vodu a připojit velké množství zařízení v jeden okamžik. Technologie 2G má oproti NB-IoT výhodu v tom, že přenese i větší objem dat a je globálně dostupná. Toto propojení nabízí mnoho zajímavých možností využití.“

Praktickým příkladem využití tzv. „multibearer“ konektivity může být například mezinárodní sledování zásilek, automobilů, zvířat apod. V zemích s NB-IoT konektivitou bude služba preferovat připojení pomocí této technologie a v případě, že se zařízení dostane do země, kde aktuálně konektivita NB-IoT není, služba se připojí do mobilní sítě.

Další oblast, pro kterou může být tento způsob konektivity zajímavý, jsou kamerové systémy s pohybovými čidly napájené bateriemi. Ve standardním – energeticky úsporném režimu – bude v pravidelných intervalech kontrolováno pouze pohybové čidlo.

V případě poplachu odešle systém pomocí NB-IoT technologie upozornění do dispečinku či přímo majiteli, který může dát na dálku příkaz ke spuštění přenosu obrazu. Ten poskytne detailnější informace o situaci a přispěje tak k ochraně objektu či jiného majetku. Po přenosu dat,který je náročnější na energii, bude potřeba baterii systému dobít.   

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?