Hlavní navigace

Nejrizikovějším chováním při sdílení pracovních souborů je využívání USB pamětí

8. 1. 2020

Sdílet

Lokální výzkum společnosti Acronis zjistil, že nejvíce organizací (42 %) považuje za nejrizikovější způsob sdílení dokumentů jejich ukládání a sdílení na USB paměti. K dalším aktivitám, které ohrožují firemní data, se řadí využívání veřejných wifi sítí, přístup z BYOD zařízení a ukládání do veřejných úložišť typu Dropbox.

S prudkým rozvojem mobility a internetu věcí (IoT) se rozšiřuje počet kanálů, prostřednictvím kterých lze proniknout k citlivým firemním datům. Ty pak mohou útočníci zneužít k ransomwarovým útokům, k napadení s pomocí podvržených e-mailů (BEC), či zfalšování dokumentů jako např. smluv či faktur. Například italský fotbalový klub Lazio Řím přišel o 1,75 milionů liber, když odeslal peníze za koupi hráče na nesprávný bankovní účet uvedený v podvodném e-mailu.

Požadavkům na silně zabezpečený, a přitom komfortní přístup k firemním datům, lze zajistit jen s uceleným řešením kybernetické ochrany. Z průzkumu, který Acronis na zákaznických konferencích provedl, vyplývá:

  • Z pohledu přístupu k firemním dokumentům je podle účastníků nejrizikovějším chováním ukládání na USB (42 %), využívání veřejných WiFi (30 %), přístup z BYOD zařízení (17 %) a ukládání do veřejných úložišť typu Dropbox  (11 %);
  • Z firemních dat je mezi útočníky největší zájem o hesla (74 % účastníků), finanční data (32 %), e-maily (30 %) a personální údaje (28 %); 
  • K hlavním požadavkům na řešení sdílení firemních dokumentů patří zabezpečení (78 %), přístupu odkudkoliv (70 %) a jasné verzování dokumentů (31 %).

 „Jen tradiční ochrana dat dnes již nestačí požadavkům na zabezpečení firemních datových zdrojů,“ vysvětluje Zdeněk Bínek zodpovědný za prodej řešení Acronis v České republice a na Slovensku.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?