Hlavní navigace

Nokia končí s prodejem telefonů se systémem Symbian

13. 6. 2013

Sdílet

Finský výrobce se chystá doprodat všechna již vyrobená zařízení se systémem Symbian, jejich výrobu ale ukončil. Mobilní systém, který se dále nevyvíjí, totiž již totálně propadá v konkurenci lídrů trhu – iOS a Android.

Podle analytiků je smrt Symbianu dalším signálem prohraného konkurenčního boje, ve kterém Nokia podlehla především dynamicky se rozvíjejícím produktům firem Apple a Google. Nokia ostatně ani nepopírá, že za ukončením prodeje je v první řadě klesající poptávka po zařízeních se systémem Symbian. A to i přesto, že celkově trh s chytrými mobily neustále roste. Finská společnost rovněž uvedla, že se v dohledné budoucnosti hodlá zaměřit na řešení poskytovaná společností Microsoft.

V mnoha vyspělých trzích se podíl Symbianu pohybuje v mezích 5-7 %, ale je již menší než podíl smartphonů se systémem Windows Phone, které Nokia také vyrábí. Podle přehledu Kantar Worldpanel měl v dubnu Symbian podíl na evropském trhu asi 1,8 %. V prvním čtvrtletí letošního roku vyrobila Nokia pouze 500 000 nových zařízení se systémem Symbian.

Nejnovějším telefonem se Symbianem je Nokia 808 Pureview uvedená v roce 2012. Symbian byl operačním systémem prvních smartphonů.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?