Hlavní navigace

Nokia Lumia 1020 sází na zoom a megapixely

13. 7. 2013

Sdílet

Podle finského výrobce už nebudou fotoaparáty potřeba. Postačí mít jen dost velkou úložnou kapacitu pro ukládání fotografií, protože snímky v rozlišení 41 megapixelů nebudou žádní drobečkové. Důraz Nokie na fotoaparát podtrhuje zoom, který údajně strčí do kapsy dalekohled i mikroskop.

Technologie Nokia PureView zahrnuje optickou stabilizaci obrazu, díky které by měl být zachycený obraz ostrý i v těch nejrozechvělejších okamžicích. Díky velkému rozlišení optického snímače je možné zoom použít jak před, tak po pořízení snímku. Jeden snímek tak jde rozložit na několik menších, z nichž každý se zaměří na jiný výřez megafotky.

S využitím nové funkce nazvané dual capture umožňuje Nokia Lumia 1020 pořídit snímek s vysokým 38megapixelovým rozlišením, pro zajištění rozsáhlých možností při dodatečné editaci, a zároveň vytvořit 5megapixelový obrázek, který lze snadno sdílet na sociálních sítí s využitím nativních funkcí systému Windows Phone 8.

41megapixelový senzor Nokia Lumia 1020 disponuje špičkovou optikou ZEISS se šesti fyzickými čočkami a optickou stabilizací obrazu, která umožňuje pořizovat ostré snímky i za špatných světelných podmínek, a zároveň umožňuje pořizovat nerozmazané videozáznamy. Ty díky technologii Nokia Rich Recording mohou obsahovat stereo zvuk s až šestkrát vyšší úrovní hlasitosti než běžné mikrofony chytrých telefonů a věrně tak zachytit i ty nejhlasitější koncerty.

Nokia také uvolnila nový software development kit (SDK) pro fotoaparát, který umožní aplikacím využívat všech funkcí nového přístroje.

Pokud chcete vyrobit ze smartphonu fotoaparát, můžete si současně pořídit Nokia Camera Grip, který kromě lepšího úchopu a ovládání fotoaparátu nabízí externí baterii. Disponuje i konektorem pro nasazení na stativ.

Systém Windows Phone, který nová Nokia využívá, a jeho úložiště SkyDrive zase nabízí možnost synchronizace fotek s ostatními zařízeními.

Aby mohli lidé vidět, co se nachází v jejich okolí a mohli tak objevovat nová místa, která si mohou vyfotografovat, přináší HERE Mapy novou funkci LiveSight. Nokia Lumia 1020 také přináší bezplatnou službu pro streamování hudby bez reklam Nokia Hudba.

Nokia Lumia 1020 se začne nejprve prodávat exkluzivně v síti AT&T v USA. Prodej bude zahájen 26. července s cenou 299,99 USD s dvouletou smlouvou.

Následně během tohoto čtvrtletí Nokia Lumia 1020 dorazí do Číny a na klíčové evropské trhy. Nokia také plánuje ve spolupráci s operátorem Telefónica dodávat na vybrané evropské a latinskoamerické trhy exkluzivní verzi tohoto telefonu. Nokia Lumia 1020 bude k dispozici ve žluté, bílé a černé.

 

Operační systém

Windows Phone 8

Lokalizační služby HERE

Bezplatné celosvětové HERE Mapy a HERE Autem+; Aplikace HERE MHD dostupná ke stažení ve Windows Phone Store

Displej

4,5” AMOLED WXGA (1280×768), 2.5 D vyřezávané Corning Gorilla 3 Glass, PureMotion HD+, ClearBlack, mód vysokého jasu, čitelnost na přímém slunci, super sensitive touch, Nokia Glance Screen

Baterie

2000 mAh akumulátor, podpora pro bezdrátové nabíjení s využitím speciálního krytu

Procesor

1.5 GHz dual-core Snapdragon S4

Hlavní fotoaparát

PureView 41 MP s optickou stabilizací obrazu, Rozlišení: 7712 × 5360. Zahrnuje Nokia Pro Camera. Xenon blesk pro statické fotografie, LED pro video

Přední fotoaparát

HD 1.2 MP širokoúhlý

Paměť

2 GB RAM, 32 GB interní paměť; 7 GB bezplatné cloudové úložiště SkyDrive

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?