Hlavní navigace

Nové generické domény startují, registruje je ICANN

11. 1. 2012

Sdílet

Podle Ondřeje Filipa, výkonného ředitele sdružení CZ.NIC, startuje proces, na jehož konci se dočkáme dosud největšího rozšíření prostoru domén nejvyšší úrovně. Dlouho se o této problematice diskutovalo a již dříve bylo jasné, že k takovému kroku musí jednou dojít.
„Osobně si myslím, že jsme svědky největší události nejen tohoto roku na doménové scéně. Je velice pravděpodobné, že možnost získat svou vlastní doménu nejvyšší úrovně využijí například města New York, Paříž nebo Berlín.“
V relativně blízké budoucnosti se prý také patrně budeme moci setkat s doménami, které budou mít koncovku .green, .music, .gay nebo .free.
Kromě nich vzniknou pravděpodobně i domény nejvyšší úrovně v jiných abecedách než je latinka. Svůj zájem už například deklarovali zájemci o domény .ДЕТИ nebo .МОСКВА.
Zpočátku to může způsobovat chaos, který by paradoxně mohl spíše posílit tradiční „značky“, jako jsou .CZ, .DE, .EU, .COM a další.“
Vznik nových generických domén není úplnou novinkou. Na začátku byly dnes velice populární .com, .net nebo .org, které později doplnily například .biz, .museum či kontroverzní .xxx.
„Zrod těchto nových domén nebyl však vždy zcela transparentní. Proto organizace ICANN přišla s jasnými pravidly, která by měla dát vzniku nových domén nejvyšší úrovně jasný řád,“ dodává Filip.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?