Hlavní navigace

Nový typ elektroniky s karbidem křemíku usnadní výrobu i přenos energie

25. 3. 2016

Sdílet

V rámci nadnárodního projektu SPEED (Silicon Carbide Power Electronics Technology for Energy Efficient Devices) se vědci zaměřují na vývoj polovodičových součástek využívajících karbidu křemíku a jejich aplikací v elektronických systémech.

Cílem výzkumu je vývoj ucelené průmyslové technologie, začínající výrobou kvalitních karbido-křemíkových monokrystalů, na kterých lze realizovat nové typy součástek schopných pracovat při vysokých napětích, frekvencích a teplotách.

Tyto komponenty budou mimo jiné využité pro konstrukci moderních výkonových měničů typu SST (Solid State Transformer), které jsou nezbytným prvkem rozvoje inteligentních energetických sítí.

Pavel Hazdra, který výzkum na Fakultě elektrotechnické ČVUT tvrdí, že nové součástky na bázi karbidu křemíku mohou zpracovávat vyšší výkony a pra­co­vat na vyšších frekvencích než křemíkové.

Na rozdíl od křemíku prý karbid funguje i při extrémně vysokých teplotách. Díky tomu je jednodušší chlazení a součásti systému mohou být menší a lehčí. Součástky jsou podle něj v praxi určené pro nehostinné prostředí, karbidovou elektroniku lze umístit tam, kam křemík nelze, například přímo do kontaktu s rozehřátým motorem.

Vyvíjí se aplikace pro generátory větrných elektrá­ren, měniče elektromobilů a elektrické trakce i inteligentní energetickou síť. Cílem je snížení rozměrů a zvýšení energetické účinnosti a spolehlivosti vyvíjených zařízení.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?