Hlavní navigace

Nový zákon o kybernetické bezpečnosti vstupuje v platnost

30. 12. 2014

Sdílet

Mnoho lidí určitě má v živé paměti masivní útoky hackerů z března roku 2013, které byly namířeny proti webovým stránkám zpravodajských serverů, telekomunikačních operátorů nebo serverů bankovních společností v ČR. Tyto hackerské útoky poukázaly na velkou zranitelnost internetového prostředí

Nový zákon se přece jen ale týká především státní správy. Díky němu by měla být státní sféra i další klíčové počítačové systémy v zemi odolnější vůči potenciálním útokům.

Česká republika přitom není v zavádění této nové legislativy osamocena. Kybernetický zákon vychází ze směrnice Evropské unie, podle které mají všechny členské země zvyšovat svoji schopnost bránit se kybernetickým útokům.

„S rychlým rozvojem IT sektoru narůstá hrozba kybernetického útoku, která se může týkat každého člověka. A je třeba mít na paměti, že útoky hackerů jsou častější a čím dál masivnější,“ říká Nick Feifer, manažer společnosti Fortinet pro střední a východní Evropu (CEE).

Zajištění kybernetické bezpečnosti státu je tak podle něj zásadní otázkou současnosti a nový zákon je jedním z prostředků, jak jí docílit.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?