Hlavní navigace

O2 spouští síť s rychlostí 5G

11. 3. 2019

Sdílet

 „V Kolíně si tak naši zákazníci mohou v reálných podmínkách vyzkoušet rychlost mobilních dat, jaká bude běžně dostupná v 5G sítích, a to už dnes, kdy se skutečné 5G pokrytí omezuje jen na pár pilotních instalací ve světě," popisuje ředitel technologické divize O2 Jan Hruška.

Vyšších rychlostí je možné dosahovat díky spojení několika frekvenčních pásem a jejich doplněním o technologie 4x4 MIMO a 256QAM. Pro to, aby si zákazníci O2 v Kolíně mohli nejrychlejší připojení vyzkoušet, potřebují mobilní telefon s podporou LTE kategorie 16 a vyšší.

Mobilní síť slouží nejen pro připojení mobilních zařízení, ale také pro pevné připojení domácností a firem tam, kde není dostatečně rychlé tradiční kabelové připojení. Od poloviny loňského listopadu O2 nabízí novou generaci bezdrátového internetu na speciálně vyhrazené frekvenci. Tuto technologii využívají již stovky zákazníků napříč republikou, nyní O2 nově nabízí také tarif s rychlostmi až 250/25 Mbit/s, které byly doposud dostupné jen pomocí kabelového připojení.

Nejrychlejší síť buduje O2 společně s firmou Cetin a s předními světovými dodavateli.​ Zkušenosti z reálného provozu pomohou při rozvoji celoplošného pokrytí sítí páté generace poté, co proběhne aukce potřebných frekvenčních pásem a na trhu se objeví zařízení s podporou této technologie.

Vlastnosti sítí 5G umožní kromě velmi rychlých mobilních dat také masivní rozvoj internetu věcí a s tím spojené rozšiřování řešení pro automatizaci výroby, chytrých měst a domácností. Nová generace mobilního internetu tak najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, průmyslu a řízení výrobních procesů, sportu, ale také v oblasti zdravotnictví.

 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?