Hlavní navigace

Obchodní řetězce nasadí do šesti let blockchain

14. 5. 2019

Sdílet

Obrat v segmentu potravin v současné době celosvětově roste – a to ve všech regionech, zároveň je kladen stále větší důraz na čerstvost, kvalitu, a tedy i rychlost dodání potravin. Zákazníci se také více zajímají o původ potravin, aktivity dodavatelů v oblasti udržitelnosti a celkově o kvalitu.

Obchody, které mohou nabídnout větší otevřenost a certifikovat své zboží podle konkrétních standardů budou mít z hlediska výhody a loajality zákazníků jednoznačnou výhodu.

„Blockchain může pomoci zvýšit důvěru zákazníků a tím i jejich celkovou důvěru a loajalitu,“ vysvětluje ředitelka výzkumu Gartner Joanne Jolietová. „Obchodní řetězce již dnes zkoušejí a hledají způsoby, jak blockchain nasadit pro lepší transparentnost své nabídky. Znalost či schopnost přesně určit původ konkrétního produktu lze interně využít i jinak – například při stahování závadných potravin z prodeje.“

Blockchain se zdá být pro zvýšení transparentnosti a viditelnosti potravinářského dodavatelského řetězce takřka ideálním. Zašifrování zdroje potraviny, kvality, přepravních teplot a dalších parametrů čerstvosti je garancí, že jsou data přesná a může jim důvěřovat obchodník i zákazník.

Mezi řetězci, které s technologií blockchainu již experimentují je například americký Walmart, který po dodavatelích salátů a další listové zeleniny požaduje zavedení sledovacího systému „farm-to-store“ tedy od farmy až po obchod, který využívá jako základ technologii blockchainu. Firmy jako Unilever či Nestlé pak používají blockchain pro sledování možných kontaminací vyrobených potravin.

„S tím, jak jsou dodavatelé i prodejci potravin nuceni dodržovat stále přísnější standardy v oblasti viditelnosti a dohledatelnosti se z nich jako prvních stanou odborníci na praktické uplatnění blockchainu, očekáváme ale, že se tato technologie rozšíří i do dalších oblastí maloobchodu,“ dodává Jolietová.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?