Hlavní navigace

Odešel Jiří Jirkal, dlouholetý šéf firmy Servodata

24. 8. 2011

Sdílet

Jiří Jirkal byl bezesporu jednou z předních osobností oboru informačních technologií v České republice. Informatice se věnoval již v osmdesátých letech, po absolvování Vysoké školy ekonomické v Praze. Působil v Ústavu školských informací a také v informatice své alma mater. Ve druhé polovině osmdesátých let úzce spolupracoval se společností ICL a již v té době se podílel na implementaci progresivních počítačových technologií v našich podnicích a institucích.

Po roce 1989 pokračoval v úsilí přinášet do své vlasti špičková řešení předních světových výrobců. Nejvýznamnější otisk přitom zanechal ve sféře technologií pro ukládání dat. Stál za příchodem značek Seagate (pevné disky), EMC (disková pole) či Toshiba (technologie CD-ROM) na náš trh a podílel se také na nástupu technologie DVD. Vždy byl u toho, když se tvořily nové vize.

Jiří Jirkal také mj. miloval hudbu, hrál a zpíval v country skupině H-Band. Přátelé si jej pamatují neodmyslitelně s kytarou jako středobod setkání, večírků a oslav. Vždy byl oporou a inspirací svým blízkým, ať už rodině, svým dětem či přátelům. Zamiloval si Šumavu, kde v posledních letech často pobýval na své oblíbené chalupě.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality