Hlavní navigace

Otevřel se Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky

10. 5. 2017

Sdílet

„Očekáváme, že při budování Testbedu se spolu se Svazem průmyslu a obchodu vytvoří komunita malých a středních podniků, které tu pomoc v současné době opravdu potřebují," řekl šéf nového institutu Vladimír Mařík s tím, že s projektem výrazně pomáhají firmy Siemens, Škoda Auto nebo ABRA Software.

V chystaném testbedu pro Průmysl 4.0, který se v nové budově CIIRC otevře letos v září, firmy vyzkouší inovativní řešení chytrých továren a prostřednictvím simulace a optimalizace výrobních a firemních procesů ověří jejich funkci a účinnost. Základem celého systému je flexibilní výrobní linka kombinující různé technologie včetně automatizovaných skladů nebo robotické manipulace.

Propojením výrobních technologií a sofistikovaných řídících systémů vzniká možnost provádět různorodé operace a optimálně je rozvrhnout. Klíčový je přitom vznik tzv. digitálních dvojčat, která jsou alternativou drahých prototypů. Fungují jako virtuální model výrobku a výrobního procesu, se kterými se dají testovat různé scénáře efektivnější výroby. Reálný produkt tak může vzniknout rychleji a za nižší náklady.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality