Hlavní navigace

PayPal spouští v Evropě autorizaci mobilních plateb pomocí karet s čipem

25. 2. 2013

Sdílet

Po pacifické oblasti tedy PayPal zavede mobilní verzi své služby plateb pomocí čipu a kódu PIN také v Evropě. V současnosti uzavírá dohody s několika britskými firmami, které by měly začít novou službu využívat v nadcházejících měsících.

PayPal plánuje oficiální spuštění služby ve Velké Británii letos v létě. Na firemním blogu se dále objevilo ujištění, že po Británii začne tuto službu nabízet i v dalších zemích EU. S ohledem na konkurenci, která nás zatím opomíjí, ale nemůžeme čekat, že by do druhé vlny spadala i Česká republika.

Služba zpracovává platby pomocí aplikace pro operační systémy iOS a Android v kombinaci s kapesní čtečkou, která se ke smartphonu připojuje pomocí zabezpečeného připojení Bluetooth. Obchodník se v aplikaci přihlásí ke svému účtu PayPal, zadá celkovou účtovanou částku a požádá o realizaci platby. Zákazník pak vloží platební kartu do čtecího zařízení, v telefonu potvrdí sumu pomocí klávesnice na čtečce karet zadá kód PIN k autorizaci platby. Poté může obchodník poslat zákazníkovi účtenku pomocí e-mailu nebo textové zprávy.

PayPal bude ve Velké Británii k dispozici za jednorázový poplatek 95 liber (cena bezdrátové čtečky) a za každou transakci bude účtován paušální poplatek 2,95 % účtované sumy plus pevná částka 20 pencí. Společnost informuje o tom, že prodejce nemusí uzavírat žádnou smlouvu ani platit žádné paušální poplatky.

Evropské konkurenční společnosti Payleven, iZettle a Elavon nabízejí podobné služby autorizace plateb v Británii a v některých dalších evropských zemích. PayPal se ovšem chce zaměřit zejména na malé podniky, jako jsou stánky, obchody, restaurace a taxíky, které tradičně spoléhal na hotovost nebo cestovní šeky.

PayPal dorazil na evropský trh autorizace platebních karet pomocí čipu a kódu PIN poměrně pozdě, má ovšem stále šanci uspět, protože má širokou zákaznickou základnu.

Například švédský iZettle nabízí své služby ve Švédsku, Norsku, Dánsku, Finsku, Velké Británii, Německu a Španělsku, zatímco německý Payleven se dále zaměřuje na zákazníky z Itálie, Nizozemska, Polska a Velké Británie. Globální společnost Elavon nabízí své služby mobilního ověřování plateb pomocí čipových platebních karet v Británii a Irsku.

PayPal se prozatím s touto službou zaměřoval pouze na země mimo EU. V současnosti mohou autorizaci platebních karet využívat zákazníci společnosti v Kanadě, Japonsku, Hongkongu a Austrálii, kde se ovšem stále místo čipu používá převážně magnetický proužek. V těchto zemích používá PayPal čtečku magnetických proužků karet, která se zapojuje do zdířky pro sluchátka smartphonu.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?