Hlavní navigace

Podíl smartphonů na prodejích mobilů je už čtvrtinový, Číňané pronikli do první pětky

24. 8. 2011

Sdílet

Uvádí to studie, kterou uveřejnila společnost Gartner. Do první pětice největších světových výrobců mobilních telefonů postoupila čínská společnost ZTE, která v prodejích předběhla RIM. Nokia si zároveň udržela pozici největšího prodejce chytrých telefonů.

Prodeje smartphonů podle Gartneru nadále rostly na úkor mobilů se základní výbavou. Spotřebitelé na vyspělých trzích dávají přednost základním a středně vybaveným chytrým telefonům s Androidem, z části také díky slevám, které dodavatelé nabízejí. Na trhu se smartphony v zemích Západní Evropy však analytici zaznamenali jisté vyčerpání a mezičtvrtletní pokles.

Co se týče východní Evropy, tam je prodej zhruba na stejných úrovních, co se týče mezičtvrtletného srovnání. Avšak roste podíl smartphonů vůči celkovému počtu prodaných mobilů, a to mezičtvrtletně o jeden procentní bod na 17 %. Největší zájem byl v tomto segmentu o zařízení se systémem Android, a to na úkor přístrojů s Symbianem. Analytici to přisuzují mimo jiné aktivní politice operátorů a distributorů ve vztahu k Androidu.

 

Globální prodej mobilů

Podíl výrobců podle kusových dodávek, 2. čtvrtletí 2011

Nokia

22,8 %

Samsung

16,3 %

LG

5,7 %

Apple

4,6 %

ZTE

3 %

ostatní

47,6 %

Zdroj: Gartner, srpen 2011

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?