Hlavní navigace

Populární nástroj CCleaner obsahuje malware, je potřeba rychlý update

19. 9. 2017

Sdílet

Následně pak mohou získat přístup k citlivým datům či přístupovým údajům k internetovému bankovnictví nebo jiným účtům. Na incident upozornil bezpečnostní tým Cisco Talos.

Windowsovská 32bitová verze 5.33.6162, která byla ke stažení mezi 15. srpnem a 12. zářím 2017, obsahovala nebezpečný malware, který v průběhu aktualizace infikoval uživatelská zařízení.

V tuto chvíli už byla infikovaná verze stažena a není dostupná. Nicméně mnoho uživatelů je stále vystaveno riziku i po updatu nástroje. Infikován byl také CCleaner Cloud, verze 1.07.3191.

Zdroj: Cisco

Podle Avastu, pod který v současnosti CCleaner patří, ke kompromitaci došlo ještě před akvizicí firmy Piriform, což je původní tvůrce CCleaneru. K té došlo v polovině července 2017, ke kompromitaci programu zadními vrátky (backdoorem) ale už začátkem července.

Také počet zasažených uživatelů je prý relativně nízký – Avast hovoří o celkově 2,27 milionu a vzhledem k proaktivnímu přístupu k aktualizaci co největšího počtu uživatelů je to nyní pouze 730 000 uživatelů, kteří stále používají příslušnou verzi (5.33.6162).

Tito uživatelé by měli podle Avastu co nejdříve své programy upgradovat, i když prý nejsou ohroženi, protože malware byl na straně serveru CnC zakázán.

CCleaner je jeden z nejrozšířenějších nástrojů pro čistění a optimalizaci výpočetních zařízení. Jednoduše dokáže odstranit nepotřebné aplikace a tím zrychlit chod počítačů či chytrých telefonů. Na konci roku 2016 dosáhl program více než 2 miliard stažení a každý týden narůstal počet jeho uživatelů o 5 milionů.

 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?