Hlavní navigace

Při výběru EET by se měla zvážit i úroveň zabezpečení

13. 2. 2017

Sdílet

Rizika jsou podle eet1 výrazně vyšší, než před jakými varovala nedávno Hospodářská komora (HK). Podle té hrozí řadě podnikatelů kvůli rychlému napojení na EET pokuty a bezpečnostní rizika, především sankce kvůli neplatným účtenkám podle zákona o účetnictví či za chybějící zákaznické displeje. HK též varovala před rizikem hackerského útoku na kasy a ztráty citlivých obchodních informací.

Jen necelé tři týdny zbývají do spuštění druhé vlny zavádění EET, která se týká maloobchodu a velkoobchodu. Přitom většina podnikatelů a firem stále neřeší, že od 1. prosince 2016 začal platit novelizovaný zákon o trestní odpovědnosti právnických osob (ZTOPO), podle kterého hrozí za porušení povinností ochrany osobních údajů milionové sankce a trestní stíhání.

Dále, od května 2018, navíc začne platit Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (General Data Protection Regulation, GDPR), které tyto sankce zásadně zpřísňuje až na 20 milionů eur (nebo 4 % celkového celosvětového ročního obratu příslušné společnosti za předchozí účetní období).

„Tyto hrozby se týkají každého, kdo ochranu dat a osobních údajů podcení. Neznalostí zabezpečení kupovaného EET systému se podnikatelé vystavují neúměrnému riziku trestního stíhání,“ vysvětluje Klaus Hornitschek z eet1.

Uživatel podle něj nese plnou zodpovědnost za to, že ochrání data i jejich vkládání do systému nebo používaného zařízení před zneužitím.

„Je to podobné jako u platební karty, kdy si musí chránit PIN, měl by kartu používat s určitou opatrností a samozřejmě by měl pravidelně sledovat proběhlé transakce, zda mezi nimi není nějaká podvodná nebo podezřelá,“ dodává Jiří Berger, bezpečnostní expert eet1.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?