Hlavní navigace

Prodej PC: V Evropě masivní růst, ve světě stagnace

3. 8. 2012

Sdílet

"Druhé čtvrtletí roku 2012 bylo už sedmým kvartálem v řadě, kdy trh PC stagnoval nebo rostl pouze mírným jednociferným tempem. Hlavními důvody jsou jak ekonomická nejistota, tak konkurence alternativních zařízení, zejména média tabletů a smartphonů,“ říká Mikako Kitagawová z Gartneru.

Podle ní se vysoká očekávání, spojená s novým segmentem ultrabooků, zatím nenaplňují – přestože první modely těchto moderních PC se dostaly na trh již v loňském roce 2011. V současnosti je to ale prý hlavní oblast, kam výrobci PC směrují své investice, a koncem roku tak lze očekávat masivní kampaň kolem ultrabooků na platformě IvyBridge. To pravděpodobně způsobí výrazný růst zájmu zákazníků právě o tato řešení.

Souběžně uveřejněná zpráva společnosti IDC ohledně prodejů PC v oblasti EMEA ukazuje, že zdejší trh rostl výrazně nad očekávání, a to o více než devět procent. Na tomto vzestupu se podílela zejména střední a východní Evropa s navýšením dodávek o zhruba čtvrtinu, západní Evropa, Blízký východ i Afrika rostly mnohem umírněněji, a to méně než 5% tempem.

Pozici největšího globálního dodavatele si udržela společnost HP, ale její tržní podíl vinou poklesu prodejů (celkem o více než 12 %) klesl meziročně o dva procentní body. Naopak Lenovo pokračuje v rychlém růstu (meziročně +15 %) a v průběhu třetího čtvrtletí pravděpodobně dokonce podle analytiků Gartneru vystřídá firmu HP na pozici lídra trhu.

Poměrně významné snížení dodávek je vidět také u firmy Dell (–11,5 %), zatímco lídrem v dynamice dodávek PC je jednoznačně celkově pátý Asus (+38,6 %), jehož výsledky pozitivně ovlivnil zejména zájem evropských zákazníků. Velmi mírný vzestup prodejů je vidět i u dalšího výrazného představitele výrobců mobilních PC, tedy firmy Acer (+3,1 %).

Podle IDC je lídrem v EMEA stále firma HP, jejíž prodeje ale klesly o 5 %, zatímco jejím největším konkurentům, Aceru a Asusu, vzrostly o 33 %, respektive 39 %. A Lenovo zažívá v EMEA doslova boom – jeho prodeje stouply  meziročně o dvě třetiny.

 

Globální prodej PC

Podíl výrobců podle kusových dodávek, 2. čtvrtletí 2012

 

HP

14.9 %

Lenovo

14.7 %

Acer

11.0 %

Dell

10.7 %

Asus

7.0 %

ostatní

41.7 %

Zdroj: Gartner, červenec 2012

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?