Hlavní navigace

Prodej PC ve východní Evropě roste výrazně nadprůměrným tempem

1. 2. 2012

Sdílet

Podle IDC v západní Evropě jde už o páté čtvrtletí za sebou, kdy prodeje PC v EMEA klesají, tentokrát o rekordních 11,5 %. Analytici jsou přesvědčeni, že to bylo způsobeno především výrazně nižším zájmem spotřebitelského segmentu, kde je vidět pokles o více než 16 %. Také komerční sféra objednávala PC opatrněji, zde je ale meziroční snížení pouze pětiprocentní. Přitom ve třetím čtvrtletí 2011 se právě podnikové objednávky meziročně zvýšily.
Na vině je především dluhová krize v Evropě, malé a střední podniky mají zhoršený přístup k financím a státní sféra je pod vlivem úsporných škrtů. Situaci se trochu vymykají velké korporace, které i nadále pokračují v obnově svého vybavení. Určitý vliv měl i výpadek pevných disků zaviněný povodněmi v Thajsku.
Výrobci PC také čelí tlaku tabletů a dalších mediálních zařízení – například ve 4. čtvrtletí poklesl prodej přenosných PC v EMEA o více než 15 %. Podepsaly se na tom především tzv. mininotebooky, jejichž dodávky byly menší o polovinu. O klasické notebooky byl ale zájem jen mírně nižší než o rok dříve.
Jako růstový se pak projevil region CEMA (Central and Eastern Europe, Middle East and Africa) (+1,3 %), a to především díky silné střední a východní Evropě, kde byl zaznamenán meziroční vzestup prodejů PC o 7,4 % (notebooky dokonce +14,4 %).
Co se týče jednotlivých prodejců, největší dynamiku v EMEA hlásí Lenovo  (+36 %), zatímco na opačném pólu je Acer (–24 %).

Prodej PC v EMEA
Podíl výrobců podle kusových dodávek, 4. čtvrtletí 2011

Hewlett-Packard    20,2 %
Acer    12,1 %
Dell    11,1 %
Asus    11,0 %
Lenovo    8,1 %
ostatní     37,4 %
Zdroj: IDC, leden 2012

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?