Hlavní navigace

Prohlížeč Chrome 25 přichází s API pro rozpoznávání řeči

24. 2. 2013

Sdílet

Dvě z těchto chyb byly klasifikovány jako velmi nebezpečné a za jejich odhalení získali odměnu v hodnotě 1 000 dolarů Atte Kettunen z univerzity v Oulu a Chamal de Silva. Za další závažnou dvě střední chyby dostali jejich objevitelé PO 500 dolarech; Kettunen navýšil svou odměnu za dvě z nich. Google za tuto verzi vyplatil odměny v celkové výši 3 500 dolarů.

Chrome 25, který byl v betaverzi od poloviny ledna, nyní skrytě blokuje instalaci rozšíření ve Windows a zobrazí okno s upozorněním na skutečnost, že stránky se pokouší nainstalovat rozšíření. Tím blokuje možnost bezděčné instalace rozšíření z webových stránek, která se doposud mohla nainstalovat bez souhlasu uživatele. Nová verze zahrnuje také podporu pro API JavaScript Web Speech, které umožňuje aplikacím rozpoznat mluvené povely. V implementaci API pro Chrome jsou zachycené slovní projevy odeslány k analýze do služby Google Voice; ta potom odešle výsledky analýzy zpět do prohlížeče.

Pro vývojáře zahrnuje Chrome 25 v rámci iniciativy Web Components podporu Shadow DOM, která webovým vývojářům umožňuje rozložit kód HTML5 na komponenty a izolovat je v rámci stránky. Došlo k vylepšení podpory vstupů dat a časů pro HTML5 a také k lepšímu zpracování chyb WebGL.

Opravy zabezpečení zahrnují poškození paměti při zpracování webových audiosouborů, přetečení vyrovnávací paměti při dekódování souborů Vorbis, chybu  přístupu k paměti s analyzátorem SVG a chybu související s používáním databáze objektů po uvolnění a zpracování adres URL. Bylo také opraveno několik problémů zabezpečení paměti a další problémy ve vrstvě IPC prohlížeče. Aktualizace tedy opravuje 9 vysoce, 8 středně a 5 málo nebezpečných problémy.

Chrome 25 je k dispozici pro Windows, Mac OS X a Linux a jako plugin Chrome Frame pro prohlížeč Microsoft Internet Explorer. Chrome vychází z open-source projektu prohlížeče Chromium, které spravuje Google.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality