Hlavní navigace

Ransomware KillDisk útočí na linuxové stroje, naštěstí jej lze eliminovat

10. 1. 2017

Sdílet

Novou variantu malwaru KillDisk, která šifruje obsah napadených zařízení s operačním systémem Linux, objevili analytici Esetu.

I přes to, že tento škodlivý kód neumožňuje obnovu zašifrovaných souborů, tedy nedokáže uložit a kamkoli zaslat dešifrovací klíče, tvůrci KillDisk požadují za odblokování počítačů mimořádně vysokou sumu 250 tisíc dolarů (bezmála 6,5 milionu korun) v internetové měně Bitcoin.

 „KillDisk je příkladem toho, proč by se nemělo v podobných případech platit výkupné. Při vyjednávání se zločinci nemáte žádnou záruku, že dostanete vaše data zpět. V tomto případě tvůrci ransomware KillDisk neměli vůbec v úmyslu dostát svým slibům. V jejich škodlivém kódu chybí jakýkoli nástroj pro odšifrování napadených dat,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel Esetu.

KillDisk je destruktivní malware, který proslul jako součást úspěšného útoku, který v prosinci 2015 provedla skupina BlackEnergy na ukrajinskou energetickou soustavu.

Výzkumníci navíc nedávno odhalili plánované kybernetické útoky, které měly cílit na celou řadu finančních institucí na Ukrajině. Útočné kampaně prostřednictvím ransomware KillDisk pokračovaly i poté, pouze se zaměřily na nové cíle v oblasti námořní dopravy.

Sady útočných nástrojů mezitím prošly dalším vývojem a poslední varianty KillDisk slouží jako ransomware pro šifrování souborů. Nejprve cílily na zařízení s operačním systémem Windows, později se však zaměřily na Linux – a to nejen na počítače s tímto otevřeným operačním systémem, ale také na servery, čímž výrazně navyšují potenciální škody.

Zatímco u verze pro Linux dokázali výzkumníci Esetu podle svých slov přijít na řešení, jak zašifrovaná data zachránit, u napadených zařízení s operačním systémem Windows se jim to zatím nepodařilo.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?