Hlavní navigace

Roste počet pokusů o vykradení bankovních účtů

28. 5. 2020

Sdílet

Mobilní bankovní trojští koně (označovaní také jako „bankers“) jsou kyberbezpečnostní komunitě známí dlouhá léta. Jejich motiv je jasný – hackeři je využívají ke krádežím financí přímo z mobilních bankovních účtů. Tyto škodlivé programy obvykle vypadají jako zcela legitimní finanční aplikace. Komplikace přichází ve chvíli, kdy se chce uživatel přihlásit do pravé on-line banking aplikace a zadává proto své přihlašovací údaje. Kvůli těmto škodlivým programům se dostanou přímo do rukou hackerů.

Od ledna do března tohoto roku zaznamenali odborníci z Kaspersky více než 42 000 modifikací různých rodin bankovních trojských koní, což je nejvyšší počet za posledních 18 měsíců.

Mobilní bankovní trojani zároveň zvýšily svůj podíl na celkových hrozbách, kterým čelila mobilní zařízení. Za první čtvrtletí vystoupaly na podíl 3,65 %, což je o 2,1procentního bodu více než v posledním čtvrtletí roku 2019.

Nejvíce uživatelů napadených těmito trojany bylo v Japonsku (0,57 %), Španělsku (0,48 %) a Itálii (0,26 %).

„V době šíření koronaviru, kdy museli být lidé zavření doma v karanténě, začali daleko častěji užívat svá mobilní zařízení pro online bankovnictví. Z mobilů se tak stal jeden z hlavních nástrojů komunikace, nakupování a spravování financí. Proto bychom je měli dobře chránit před podvodníky a internetovými piráty,“ říká Viktor Čebyšev, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?