Hlavní navigace

Rychlost internetu ve střední Evropě dramaticky vzroste, tvrdí Cisco

9. 6. 2015

Sdílet

Přenosy videa po internet budou představovat čtyři pětiny globálního datového provozu, dvě třetiny dat pak budou připadat na mobilní připojení. I to jsou závěry nejnovější studie Visual Networking Index (VNI), kterou uveřejnilo Cisco.  

Podle ní se celosvětový objem dat přenášených přes IP v letech 2014 až 2019 ztrojnásobí na 2 zettabyty ročně, což je množství dat, které by zaplnilo 2 miliardy 1TB pevných disků.

Přispěje k tomu mimo jiné nárůst počtu uživatelů internetu, rozvoj osobních výpočetních zařízení a autonomně komunikujících strojů a zařízení (M2M), větší nároky počítačových her a také nové formáty a podoby on-line videa.

Cisco předpovídá, že celosvětový objem přenášených dat do roku 2019 dosáhne 168 exabytů za měsíc oproti 59,9 exabytům měsíčně v loňském roce.

Strmý nárůst datového provozu v nadcházejících letech bude ovlivňovat několik faktorů:

  • Nárůst počtu uživatelů – rozvoj pevných a mobilních sítí poskytne přístup k internetu větší části světové populace. Zatímco v roce 2014 mělo připojení k internetu 39 % lidí, v roce 2019 to bude 51 % všech obyvatel světa, jejichž počet podle odhadů OSN dosáhne 7,6 miliardy.
  • Růst počtu zařízení a připojení – počet zařízení připojených k internetu se do roku 2019 téměř zdvojnásobí na 24 miliard. Vedle tabletů, chytrých telefonů a televizorů s ultra-HD rozlišením přibude i autonomně komunikujících zařízení (M2M) a tzv. „nositelné“ elektroniky včetně chytrých hodinek, brýlí, monitorů zdravotního stavu apod.
  • On-line zábava – video, hudba a hry – internetové přenosy videa pro pracovní i soukromé účely budou v roce 2019 představovat 80 % veškerého datového provozu, oproti 67 % v roce 2014. Výrazně vzroste poptávka po nových pokročilých službách jako HD/ultra-HD video, k nimž budou chtít uživatelé mít přístup ze všech typů zařízení. Nejrychleji rostoucí internetovou službou pro domácnosti bude on-line hudba. Počet jejích konzumentů poroste do roku 2019 průměrným tempem 7,7 % ročně na 1,7 miliardy. Cisco také předpovídá, že významný nárůst obejmu přenesených dat připadne také na počítačové hry, konkrétně stahování her na herní konzole.
  • Internet of Everything (IoE) – Počet připojených strojů, přístrojů a zařízení, které mezi sebou samostatně komunikují v rámci tzv. internetu věcí (IoT) nebo také internetu všeho (IoE) se během pěti let více než ztrojnásobí na 10,5 miliardy. Uplatnění nalézají stále větší měrou v odvětvích jako je zemědělství, zdravotnictví, průmyslová výroba, maloobchod a doprava, ale také v tzv. chytrých domácnostech v podobě (bezpečnostních prvků, inteligentních měřidel spotřeby, řízení osvětlení a teploty apod.).

Trendy ve střední a východní Evropě:

  • Internetový provoz od roku 2014 do roku 2019 vzroste pětkrát průměrným ročním tempem 35 % a dosáhne 170násobku objemu dat přenesených v roce 2005.
  • Objem dat přenesených mobilním připojením poroste průměrným tempem 71 % ročně a jeho podíl na celkovém objemu internetového provozu vzroste ze 7 % v roce 2014 na 22 % v roce 2019.
  • Přenosy videa po internetu (pro soukromé i podnikové účely) vzrostou sedminásobně a v roce 2019 budou představovat 71 % veškerého datového provozu oproti necelé polovině v roce 2014.
  • V roce 2019 dosáhne počet zařízení s připojením k internetu 1 miliardy. Na osobu tedy budou připadat více než tři zařízení komunikující on-line.
  • V roce 2019 bude připadat 27 % internetového provozu na osobní počítače (oproti 78 % v roce 2014), 4 % na televize, 66 % na přenosná zařízení (chytré telefony a tablety) a 2,5 % na moduly M2M.
  • Průměrná rychlost širokopásmového připojení vzroste 2,2krát z 20,1 Mb/s v roce 2014 na 44 Mb/s v roce 2019.
Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?